Община Русе ще приеме програма с мерки за закрила на даровити деца

16:24, 08 май 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе предстои да разгледа Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2016г. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на неговия председател чл.-кор.проф. Христо Белоев. 

На основание чл.12, ал.2 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с Постановление № 298/17.12.2003г. на Министерски съвет, Общинският съвет всяка година приема с Решение Общинска програма за мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца. Общинската програма за закрила на децата с изявени дарби за 2016г., включва и мерките, одобрени с Програмата на Министъра на културата, Министъра на образованието и науката, Министъра на земеделието и храните, Министъра на младежта и спорта. 

Мерките включват: 

Насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби чрез еднократно финансово подпомагане. Сред тях са курсове по изкуства – курсове, майсторски класове, летни академии, за обучение в курсове по наука и изкуства, организирани от: училища, извънучилищни педагогически учреждения, научни и творчески съюзи, фондации, сдружения и фирми. Ще се подпомагат участия в пленери, обучения, тренировъчни лагери, участия внационални и международни състезания и конкурси.

Стимулиране на деца с изявени дарби чрез предоставяне на стипендия. Ще могат да кандидатстват ученици от общинско училище, класирани през 2016г. индивидуално до навършване на 18-годишна възраст на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в Националната програма.

Финансирането на Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2016г. се осъществява чрез средства от държавния бюджет за мярката по чл. 10 от Наредбата /от общинския бюджет за мерките по чл. 8 и 9 от Наредбата;  както и чрез средства от общинския бюджет в размер на 20 000 лв., съгл. Приложение 4а, функция „Образование“, дейност 322 – подпомагане и стимулиране на даровити деца на Решение №102, прието с Протокол №5/01.02.16г.

Предстои предложението да бъде разгледано в постоянните общински комисии и гласувано по време на редовното заседание на местния парламент в края на месец май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама