Над 400 са собствениците на дронове у нас, част от тях се събраха на първи фестивал

20:42, 08 май 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята за създаване на Асоциация на собствениците на дронове са коментирали участниците в първия по рода си у нас дрон фест, който се проведе вчера и днес. В курорта Албена той събра 12 собственици на умните машини от различни градове в страната – Добрич, София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен и Разград. В рамките на феста и проведените две дискуси на теми „Техническа грамотност и стандартни и нестандартни похвати за заснемане" и  „Дрон и виртуална реалност".

По данни на организаторите на форума Йоанна Дукова и Светослав Петков от Добрич и Александър Бъчваров от София, у нас собствениците на дронове са около 400. Единствената към момента тяхна организация е в социалните мрежи, като в най-голямата група участват малко над 100 от тях.

Хората, които се ангажират с идеята за създаване на такава асоциация, държат да се запази чистата употреба на машините за забавление и за помощ на други хора, но не и за користни или пък дори нелегални цели. В тази връзка се налага необходимостта от разработването на Етичен кодекс на собствениците и ползвателите на дронове. По-нататъшната им задача е да участват в разработването на държавни регулации по отношение на този вид техника, така че да бъдат защитени техните интереси.

Машините могат да се използват за търсене на изгубени хора и при бедствия. В чужбина вече се разработват и идеи за употребата им за първа помощ при инфаркти или други ситуации с цел опазване здравето и спокойствието на хората, сподели Йоанна Дукова.

Желанието на всички е да се популяризират дроновете като техника и възможностите, които те имат. „Това е един изключително интересен начин за забавление и напълно безопасен“ – сподели още Дукова.

В рамките на феста участниците се включиха в игри, чиято цел бе да покажат бързина, издържливост на батерията, както и качества на снимките. Една от игрите е била за откриване на скрит на терасата на един от хотелите в комплекса „Албена“ предмет. Някои са го открили за 1:30 мин., а други – за 7:50 мин.

Освен това е популяризирана и употребата на дронове. Над 20 ентусиасти са имали възможност безплатно да направят първите си стъпки по управление на дрон.

Голямата награда на първия дрон фест  – уикенд за двама в тризвезден хотел в Албена, заслужи Георги Генов от София за направените от него най-добри кадри от въздуха на едноименния комплекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама