Горан Благоев: Синодът да каже дали е знаел за зарята на Великден

21:59, 08 май 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще бъде добре Синодът да изясни дали е знаел, че ще има фойерверки в момента, когато отбелязваме възкресението на Христос. Това каза по BiT журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество". По думите му не е известно за такова решение на Синода, което да позволява заря по време на празника.

Навръх Великден столичани и хора от цяла България, гледащи телевизия в този момент, станаха свидетел как празнична заря освети небето над храм-паметник „Св. Александър Невски”. 

Това предизвика бурни обществени реакции на недоволство. По-късно стана ясно, че настоящият председател на най-големия български православен храм е дал идеята за фойерверките, които били платени от някакъв бизнесмен. Дионисий коментира след това, че партриах Неофит е знаел за идеята, но потвърждение на думите му все още няма.

Бях изненадан от фойерверките. Беше доста изненадващо за всички. Това показва много ниска богословска култура от страна на архимандрит Дионисий, каза още Благоев. По думите му Дионисий отразява цялостната ситуация в нашата църква. Той каза, че във Велико Търново и Пловдив се прави същото нещо.

Журналистът опроверга архимандрита, че такъв вид отбелязване на празника е традиция. След ровене в архивите Благоев е установил, че до 1946 г. в нощта на Възкресението след подаден знак в покрайнините на София са се подавали 21 топовни салюта в знак на почит.

Благоев отбеляза също, че около храмът е имало гвардейци, които са отдали почит на благодатния огън с щикове, което също не е благопристойно. Той разкри, че месец преди Великден Дионисий е писал до военният министър Ненчев за участие на гвардейците в празника и той му е разрешил. Журналистът заяви, че гвардейци е имало и в миналото около храмовете, но те изрично са били без оръжие, защото това е кощунство.

Също така Благоев коментира, че е абсолютно неприемливо и неправилно президентът Плевнелиев да влиза в храма заедно с патриарха. Той припомни, че на Рождество Христово се е случило същото нещо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама