Шестима нашенци били директори на разследвана офшорка от "Досиетата Панама"

22:30, 08 май 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенцията за финансово разузнаване на Британските Вирджински острови е искала информация от “Мосак Фонсека” за офшорка, която сменила 6-има български директори от създаването си през 2005 г. до 2011 г. Това става ясно от проучването на “24 часа” в "Документите Панама".

Оказва се, че през 2012 г. и 2013 г. Главният прокурор на Британските Вирджински острови дал съгласието си Агенцията да поиска от местния съд заповед за обиск в офисите на “Мосак Фонсека” за изземване на всички документи, свързани със Swiss Capital Investments. Причината за тези действия на властите обаче остават неясни. Става ясно обаче, че Swiss Capital Investments е правила няколко опита да получи лиценз на Вирджинските острови за управляване на чужди финансови средства.

Проучването показва, че името на офшорката присъства в няколко правни спора водени в България. То се появява и в писмо на група граждани от 5 европейски държави до президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров, които се оплакват от бавно правосъдие.

Swiss Capital Investments е вписана в регистрите на Британските Вирджински острови през септември 2005 г. За посредник е използвана базираната в София посредническа кантора “Сава Мениджмънт".  Тя е помогнала за регистрацията на поне 38 офшорни компании чрез “Мосак Фонсека” през последните 10-15 години.

За директори тогава са назначени 3-ма българи - двама от Варна и един от София. Те са вписани за кратко и като акционери. Единият от тях е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Той напуска поста на директор през юни 2006 г., а другите двама през април 2007 г. Директор става офшорката Kaler International.

През октомври 2007 г. Swiss Capital Investments се сдобива с нови български директори – 22-годишeн варненец, представител на Kaler International, 26-годишен негов съгражданин. 

Офшорката Swiss Capital Investments e била съсобственик в 2 български компании, показа справка във фирмения регистър.

През 2007 г. в България е регистрирано акционерно дружество със специална инвестиционна цел “Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс”. Сравнително голям дял в него има строителната компания “Борд” ООД на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, а по-малки - Симеон Ненков и Бонка Ненкова - братът и майката на жената, с която Славов живее, както и “Алфа Асет Мениджмънт”. 

Когато през 2008 г. Swiss Capital купува дяловете на “Алфа”, става най-големият акционер в “Пропъртис кепитал” с 46%. За управител е назначена Ирина Кривенко, която според публикации е бивш прокурор в Украйна.

За първи път “Суис Кепитъл Инвестмънтс” влиза във фокуса на общественото внимание в България в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратуа от 2012 г. В него се прави отчет на свършената работа по разследването, станало популярно като “Медузи”. По него през 2010 г. във Варна са арестувани бившият общински съветник и депутат от БСП Борислав Гуцанов, приближеният му по това време Даниел Славов и още двама души. Обвинението обаче не стига до съда

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама