Откриват Националния фестивал на детската книга в Сливен

07:12, 09 май 16 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XVIII Национален фестивал на детската книга започва днес в Сливен. Официалното откриване е от 10 часа в Драматичен театър „Стефан Киров”. Публиката ще се наслади на изпълненията на талантливите малки певци Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия, 2015 и Станислав Илиев – малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант“ - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми“ - Бургас, от акробалет „Тиара“, от балет „Барби“, на изпълненията на вокалната формация“Морски песъчинки“-Бургас и вокална група „Славейче“.

Фестивалът ще продължи до 11 май. Той се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. и привлича все повече участници от страната и чужбина.

Фестивалът е единствения форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на Вежди Рашидов - министър на културата и Десислава Танева - министър на земеделието и храните. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Ангелина Жекова, Диляна Крусева, Румен Иванчев, Павлина Павлова, Юлия Спиридонова – Юлка, Цанко Лалев и Любомир Русанов, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Петя Кокудева; Представяне на интересни издателски проекти на издателствата „Хермес“ и „Дамян Яков“; Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в огледалния свят”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, Националния пленер за детска рисунка „Приключение в огледалния свят“ и V-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама