ФКЦ светва в цветовете на европейския флаг

08:04, 09 май 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В цветовете на европейския флаг ще светне точно в 21 ч. тази вечер Фестивалният и конгресен център във Варна. Пространството около него ще бъде озвучено с химна на ЕС. Поводът е днешният Ден на Европа, а светлинно-музикалното шоу е съвместен проект на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.

В проекта са включени общо три български града, избрани за европейски столици на различни международни прояви – София (Европейска столица на спорта за 2018 г.), Варна (Европейска младежка столица през 2017 г.) и Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.). В София в цветовете на европейското знаме ще свети Националният дворец на кулутрата, а под тепетата – сградата на община Пловдив.

Денят е бъде отбелязан и с голямо публично четене под наслов „Истории за Европа“. Популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в ЕС. Подбрани са 10 текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Този проект се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“. Събитието ще може да бъде проследено на живо тот 19 ч. днес на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg.

Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др.

Денят на Европа е празник на европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана (които са в основата на оръжейната индустрия), за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира,доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден е поставено началото на обединението на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. денят 9 май е обявен за отбелязване на Деня на Европа.

Тази година първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който бе на посещение в България, отново припомни основната цел и изконните ценности на ЕС: „През тези времена на множество кризи ние се нуждаехме и все още се нуждаем от силна вяра в европейската идея като единствена възможност за европейците да поддържат и укрепват мира, благоденствието и демокрацията. Демокрацията означава да отстояваме нашите изконни ценности – политическа демокрация, върховенство на закона, отсъствие на всякаква дискриминация, равноправие на половете, разделение на религията от властта и др. Трябва да защитаваме своите ценности и своите граници. ЕС обединява 28 суверенни държави и половин милиард души. Трябва да запазим това общество единно. Ние сме заедно в ЕС, който е политически проект за мир, демокрация и просперитет.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама