В Перущица започват честванията за Априлското въстание

08:21, 09 май 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Перущица отбелязва с богата програма 140-годишната от избухването на Априлското въстание, съобщиха от Общината. Тя започва днес - от 19 часа заупокойна панихида в Историческата църква "Св. Архангел Михаил ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

В 20 часа ще се проведе церемонията по издигане на националния флаг. Венци и цветя ще бъдат поднесени от признателното гражданство и държавни институции  на паметната плоча на братя Тилеви, паметника на Петър Бонев и историческа църква "Св. Архангел Михаил".

След слово на кмета на Община Перущица Ради Минчев, зрителите ще имат удоволствието да гледат музикално-поетичния спектакъл "Памет за Перущица" със сценарий и режисура на Алексей Кожухаров и Петър Тосков, хореография – Стефан Йорданов. Тържествената проверка-заря е с участието на представителни роти от Четвърти артилерийски полк – гарнизон Асеновград и Представителен духов оркестър на военновъздушните сили. Празничните илюминации  ще осветят централния площад. Преди зарята е предвидена и възстановка на събитията от преди 140 години.

По-рано в празничния ден от 15 часа в читалище "Просвета – 1862" ще се състои среща на гражданите с актьора Калин Сърменов, който е родственик по майчина линия на Спас Гинов.

Перущица е един от градовете, в който са загинали най-много хора по време на въстанието.

Ден по-късно по повод Празника на Перущица – 10 май на Централен площад "27 априлий" ще се състои концерт на Поли Паскова. Той е с начален час от 19 часа. Последният проект на певицата е спектакълът "Свята земя Българска", представен пред 10 000 зрители в зала "Арена Армеец".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама