В Москва честват Деня на победата със зрелищен парад (снимки)

10:16, 09 май 16 / Свят 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със зрелищен военен парад в Москва отбелязват Деня на победата.

В демонстрацията участват всички видове войски на Руската Федерация. По Червения площад в Москва ще преминат повече от 10 000 души, 135 бойни машини, включително танкове, бронетранспортьори, както и повече от 100 самолети и хеликоптери.



Подготовката за парада върви от няколко дни. Тежка техника преминаваше през центъра на града през целия уикенд.

Денят на победата се отбелязва в стотици градове в цяла Русия.



На 9 май Русия отбеляза 71 години от капитулацията на Нацистка Германия през 1945 година  

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада, комадван от началника на сухопътните войски на Руската федерация Олег Салюков. 

За разлика от миналата година, когато бяха навършени 70 години от победата, тазгодишният парад беше по-скромен, отбелязват медиите в страната.

Сред присъстващите официални лица бяха руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, представители на президентската администрация и правителството, чуждестранни гости и други.



„Тази година бележим 75 години от началото на  Втората световна война. Тогава животът на съветския народ се промени. Нашият първи приоритет беше да спасим родината”, заяви в обръщение пред руските войници президентът Владимир Путин.

„Нашата армия върна армията на агресора, откъдето дойде. Нашите бащи и дядовци успяха да победят този враг. Нашият народ раздаде възмездие на нацистите”, каза още руският лидер.

По думите на Путин в наши дни цивилизацията е изправена пред жестокости и насилие, а тероризмът се е превърнал в глобална заплаха.  "И Русия е открита да обедини усилията си с други страни, готови сме да работим за създаването на съвременна нова блокова система за международна сигурност”, подчерта Путин. 







Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама