Извънредна среща на еврогрупата заради спасителния заем за Гърция

11:04, 09 май 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовите министри на еврозоната (известни като Еврогрупата) се събират днес на извънредна среща в Брюксел.

На заседанието ще бъде обсъден напредъка на Гърция по исканите от кредиторите й реформи – условие, необходимо за изплащане на следващия транш от договорените през лятото на 2015 г. 86 млрд.евро заем.

По молба на Международния валутен фонд (МВФ) министрите ще дебатират за първи път облекчаване на колосалния гръцки дълг. Досега Атина не успя да получи следващата част от 5 млрд. евро по заема си заради несъгласия с кредиторите, които настояват за повече реформи. Очакванията са, че преговорите ще продължат до редовната среща на финансовите министри на 24 май.

Съществуват опасения, че през юли Гърция може да не успее да изплати 3.5 млрд.евро по дълга си и да изпадне в дефолт, ако скоро не бъде постигнато споразумение, пише Би Би Си.

Очаква се днес министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос да пристигне на заседанието на Еврогрупата с принципни договорености по основните параметри на споразумението с кредиторите на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на гръцки медии.

Гръцките предложения за въвеждането на механизъм за автоматично регулиране на бюджетния дефицит вече са изпратени в Брюксел. Също така на срещата на Еврогрупата ще се обсъди въпросът за облекчаването на дълговото бреме на Гърция в съответствие с договореностите от юли 2015 г. Заседанието ще бъде предшествано от консултации в рамките на работната група на Еврогрупата, на които Атина ще бъде представена от заместник-министъра на финансите Йоргос Хулиаракис.

В неделя гръцките депутатите гласуваха гласуваха текстовете за пенсионната реформа и за реформата за социалното осигуряване. Новите закони предвиждат намаляване на обезпечителния дял на пенсиите, постепенната ликвидация на професионалните пенсионни фондове, както и повишаването на ДДС. Ще бъдат въведени и редица акцизи, сред които върху тютюна, бензина, дизела, природния газ, а също така и данък върху телевизията и интернета.

Повишават се данъците върху малките и средните предприятия. Въвеждат се и данъци върху кафето, електронните цигари и нощувките на туристи в хотели с повече от две звезди.

Новите мерки биха спестили 5.4 млрд. евро – условие, за което настояват международните кредитори, за да получи страната следващия пакет помощи.

По време на обсъжданията избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на парламента в Атина. Органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да потушат размириците. По данни на властите протестиращите са били над 10 000 души, които са се събрали пред парламента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама