Половината от гражданите на 8 европейски страни искат референдум за членството им ЕС

11:45, 09 май 16 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
45% от жителите на Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция искат да бъде проведен референдум за членството на страната им в Европейския съюз. Това стана ясно от проучване на британската социологическа агенция Ipsos-MORI, направено в навечерието на общественото допитване за оставане на Великобритания в Общността, цитирано от Ройтерс.

Близо половината европейци от 8-те големи държави в блока заявяват, че искат да се проведе обществено допитване в страните им, а 1/3 от тях са отговорили, че биха гласували за напускане на ЕС, ако им се даде възможност.

Делът на евроскептиците варира от 22% в Полша и 26% в Испания до 41% във Франция и 48% в Италия. Дори британците да гласуват за оставане на страната в Европейския съюз, който ще се проведе на 23 юни, високият дял на евроскептиците в Италия не предвещава край на проблемите за ЕС, коментира представител на Ipsos-MORI.

Италианското антисистемно Движение "Пет звезди", което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила в страната. Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против единната валута.

От направения сондаж става ясно, че 49% от анкетираните в осемте страни смятат, че във Великобритания ще гласуват за излизане на страната от съюза, което повече в сравнение с нагласите в островната държава, където 35% възнамеряват да гласуват за напускане на Общността.

51 на 100 пък са на мнение, че излизането на Обединеното кралство от съюза ще засегне икономиката на ЕС, докато само 36% заявяват, че ще навреди на британската икономика.

Около 20% от респондентите във всички 9 страни, участвали в проучването, включително Великобритания, вярват, че ще има по-голяма интеграция до 2020 година в сравнение с 40%, които смятат обратното.

48% поддържат позицията, че „Брекзит” вот следващият месец ще накара и други страни да напуснат съюза в сравнение с 18%, които не са съгласни.

Проучването е проведено в периода 25 март – 8 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама