С информационна кампания и изложба в Русе отбелязват Деня на Европа

12:11, 09 май 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две събития отбелязват Дена на Европа - 9 май, в Русе. Информационната среща в Деня на Европа е финална за кампанията „Успешни заедно“. В нейните рамките ОИЦ-Русе организира конкурс на ученически проекти. Русенската библиотека, съвместно с информационния център на евродепутата Мария Габриел и Общински младежки дом организират информационен щанд под мотото „Аз съм европеец“.

Областен информационен център - Русе организира конкурс на ученически проекти на тема „Евростол“.  Всички участници са от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Днес от 10,30 часа проектите са изложени пред Доходното здание, където и граждани ще могат да гласуват за най-добрите разработки. Проектът, който получи най-много гласове, ще спечели наградата на публиката. Освен това жури от представители на ОИЦ-Русе, мебелните фирми „Грифон“ и „Ирим“  и училището ще определи победителите в категориите: Най-иновативна; Най-ергономична; Най-екологична разработка и Нова класика. Награждаването ще се извърши същия ден в 14.00 часа. 

Информационният щанд под мотото "Аз съм европеец" е разположен пред Регионална библиотека "Любен Каравелов", и е съвместна инициатива на Информационният център на евродепутата Мария Габриел, Регионалната библиотека и Младежкият парламент към Общински младежки дом. В европейския кът са разположени информационни материали и книжки за Европейския съюз, раздават се балони и стикери със символите на Съюза. Гражданите имат възможност да разгледат изложба от творби на европейска тематика от архива на Инфоцентъра на евродепутата, Русенската библиотека и Младежкия дом. 

За посетителите на информационния щанд е подготвена и томбола с награди. В края на празника ще бъде изтеглен щастливецът, който ще получи като подарък европейското знаме. 

Втората акция на младите парламентьори беше съвместно с малчуганите от Ресурсен център - Русе. За девета поредна година учителите от центъра организират Евроработилница, като тази година темата беше „Децата на Европа играят”. Събитието започна с беседа за Европа в 11ч. в една от красивите зали на Историческия музей. След като децата разказаха какво знаят за държавите в ЕС, празникът се премести в Лапидариума на музея. Присъстващите бяха разделени на два отбора, като всеки участник имаше табелка с държава от Европейския съюз. Играха се, както традиционни български игри, така и игри от Румъния, Испания и Корпуса на мира. Празненството завърши с много усмивки и лакомства за децата и младежите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама