С открит урок във всички училища на града ще започне Денят на Шумен

12:28, 09 май 16 / Култура 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С открит урок във всички училища в Шумен ще започнат тържествата по повод 11 май – празника на града. Това информираха от пресцентъра на Общината.

Откритият урок започва в 9.30 часа и е посветен на Деня на Шумен. Идеята е да се популяризира датата 11 май, когато в Шумен през далечната 1813-та година се е състояло първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий. Децата и учениците ще получат флаери с текста на химна на града “От тука започва България“ и дискове със запис на песента. Общо десет хиляди флаера ще бъдат раздадени на възпитаниците на учебните заведения в града. Ще бъдат подарени и сто диска, за да могат по време на тържественото издигане на флага децата да запеят заедно химна на Шумен. За всяко училище и детска градина общината е осигурила и флаг с герба на града.

В 10.30 часа пред сградата на Общината ще се състои церемония по издигане на знамената – българското, европейското и знамето на Шумен. В 11 часа в зала 363 ще започне тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време стартират и организираните прояви за Деня на Шумен. Пред сградата на Общината ще се проведе състезание по стрийт баскетбол, а в зала „Плиска“ ще има състезания по волейбол, баскетбол и хандбал. На откритата сцена на площад “Освобождение” ще започне фестивалът “Дни на изкуствата”, в който ще се включат със свои изпълнения детски и ученически формации. За най-малките зрители шуменският театър ще представи детския спектакъл “Тримата братя и златната дюля“, а след това ще започне  шоуто “Да поиграем с Теди“.

В парка между сградата на общината и библиотеката Регионалната занаятчийска камара организира “Базар на занаятите”. В него ще участват 25 майстори от цялата страна, които ще покажат тънкостите на старите български занаяти.  Посетителите също ще имат възможност да се включат в изработката на някои от изделията, да покажат умения и сръчност.

От 15.00 часа отново на откритата сцена на площад „Освобождение“ фестивалът Дни на изкуствата ще продължи с изпълнения на ученически формации от ПМГ „Н. Попович“ и СОУ „С. Доброплодни“.  От общината отправят покана към всички млади хора, които пожелаят да бъдат част от Деня на Шумен, да се включат в празничната програма. В 18.00 часа пак там ще започне спектакълът на Държавния куклен театър в Стара Загора „Фолклорна магия“, а от 19 – и концертът на групите „TheLefties“ и „Ignorethehate“.

В 18.30 часа пред сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев" ще се състои официалното откриване на театралния фестивал и ще бъде запален огънят на Друмевите празници. От 19.00 часа в голямата зала ще започне представлението на пловдивския театър “Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов.

Гост за празника на града тази година ще бъде група “Сигнал”. Концертът ще започне в 20 часа пред хотел “Мадара”, който ще завърши с празнична заря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама