Въвеждаме електронното гласуване от 2018 г.

13:42, 09 май 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"От 2018 г. всички наши сънародници по целия свят, ще могат да гласуват електронно. Това бе осъществено с подкрепата на хората, които на Референдума гласуваха за електронния вот". Това заяви депутатът Найден Зеленогорски на среща с журналисти в пресклуба на БТА днес, като коментар на промените в Изборния кодекс.

Той допълни, че оценява като победа и факта, че на следващите избори ще има минимум 500 секции, в които е осигурено машинно гласуване:

"Влизаш, натискаш 1 бутон и си преброен. Няма опасност за манипулации, няма как да си изнесеш бюлетината на купувачите и да си вземеш парите. Купеният вот е най-големият проблем. Машинното гласуване е първата стъпка към въвеждане на методи за намаляване възможностите за прилагане на лоши практики", каза народният представител.

Найден Зеленогорски коментира още, че не подкрепя идеята за задължително гласуване, защото това няма да разреши проблемите.

"Свободата е правото да избереш. Няма как да накараш някой да направи избор, който не е осъзнал. Когато караш човек да прави нещо насила, резултатът не може да е добър"

По настояване на Движение "България на гражданите" и Реформаторския блок, ще бъде въведено експериментално машинно преброяване в определени секции. Избирателите ще имат възможност да попълнят бюлетините си ръчно, но те ще бъдат броени от машини. Това ще доведе до пресичане на част от опитите за правене на невалидни изборни бюлетини.

"На миналите избори имаше около 400 000 невалидни бюлетини, като според мен голяма част са допълнително манипулирани", припомни Зеленогорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама