Талантливи деца на България са гости на Националния фестивал на детската книга (снимки)

14:08, 09 май 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празничен концерт в Драматичен театър „Стефан Киров“ по традиция бе открит XVIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Народните представители Мария Белова и Галя Захариева, кметът на Община Сливен Стефан Радев, областният управител Татяна Петкова, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, дейци на културата и просветата, библиотечни работници, много деца от сливенските училища бяха сред гостите на проявата Всички те се насладиха на изпълненията на талантливите деца на България, сред които малки Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия – 2015, и Станислав Илиев – малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант“ - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми“ - Бургас, от акробалет „Тиара“, от балет „Барби“, на изпълненията на вокалната формация „Морски песъчинки“ - Бургас и вокална група „Славейче“.

Кметът Стефан Радев откри фестивала, който ще продължи до 11 май в Сливен. "Щастлив съм, че за 18-ти път се провежда този светъл и приказен празник, в който много автори, илюстратори и издатели ще запознаят малките си читатели  с най-добрите постижения в детската книга. Надявам се, че проявите, включени във фестивалната програма, ще Ви донесат много положителни емоции и ще Ви заредят с много вяра и оптимизъм за това, че детската книга ще продължи да бъде неизменен спътник в духовния живот на децата", каза Радев. Той благодари на инициаторите и на всички, допринесли това събитие да се превърне в културен форум с национален и международен престиж, както и обичан, и очакван празник от децата на България. 

 За 18-та поредна година фестивалът реализира успешно основните си цели: популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпрстранителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето чрез многобройни конкурси и пленери; вдъхновява децата към творчество. Националната награда „Константин Константинов“ повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Националният фестивал на детската книга се  е превърнал в културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства. Тази година преминава под патронажа на Вежди Рашидов - министър на културата, и Десислава Танева - министър на земеделието и храните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама