Плевнелиев за ветото: Партиите погазват Конституцията

15:46, 09 май 16 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията. Така президентът Росен Плевнелиев коментира мотивите за наложеното от него вето върху приетите от депутатите промени в Изборния кодекс по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа.

Плевнелиев определи като нелогични позиците на партиите, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор. „Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше президентът.

Ветото на президента доведе до остри упреци към него от страна на ПФ, които заявиха, че ще напуснат управлението ако Изборният кодекс бъде променен. Във вторник пък депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с лидера си премиера Бойко Борисов, за да решат каква ще бъде позицита им по върнатите за обсъждане в парламента текстове.

Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права, каза още президентът. Той призова депутатите да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама