Свършиха билетите за три от постановките на Друмевите театрални празници в Шумен

17:05, 09 май 16 / Култура 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпродадени са билетите за три от спектаклите на Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” в Шумен. Това оповести днес на пресконференция Илия Раев – директор на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” в Шумен. Това са постановките “Театър, любов моя” на Театър 199, “Ние, българите. Открит урок за чужденци” на театър “София” и “Солунските съзаклятници” на Народен театър “Иван Вазов”. Билетите за спектакъла “Рейс” на Сатиричния театър също привършват.

За седмица Шумен ще се превърне в театрална столица на България. Традиционно форумът ще бъде открит на 11 май от 18 часа пред сградата на театъра в града. Част от програмата на тържеството Илия Раев запази в тайна с желанието да изненада шуменци и гостите на фестивала. Обичаният актьор обаче сподели, че програмата на откриването ще премине под знака на 145-годишнина от написването на “Криворазбраната цивилизация” от видния български възрожденец, роден в Шумен, Добри Войников. В пространството на площада с грифоните ще има точно 160 актьори и гости на фестивала. Числото символизира 160-годишнина от изиграването на първото театрално представление у нас, което се е състояло в Шумен.

Тази година Друмевите театрални празници отбелязват половинвековен юбилей и 25-годишнина на фестивала “Нова българска драма”.

На шуменска сцена писателят Георги Данаилов ще отбележи своята 80 рожден ден. Творецът е автор на две от пиесите в програмата на форума.

В категорията за нови български пиеси “Прочин на маса” са селектирани три текста. Тяхното представяне е на 13 май от 11 часа в къща-музей “Добри Войников”.

В конкурсната програма на фестивала участват 13 спектакъла, две са пиесите в съпътстващата програма. От участие поради други ангажименти са се отказали актьорите от Адана – Турция и трупата на театър “Реплика” с постановката “Ние сме боклуците от Източна Европа”.

Като жест към шуменци и гостите на града танцовият спектакъл “Фолклорна магия”, дело на проф. Боньо Лунгов, ще се играе на сцената на площад “Освобождение” на 11 май от 18.15 часа.

Официалното откриване на Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” ще бъде предшествано от откриването на ретроспективна изложба с фотоси, материали и кратък филм посветени на 50-годишнината на форума. Тя ще бъде подредена на 11 май от 15 часа в зала “1300 години” на ДКТ “Васил Друмев” и е дело на Никола Вандов. От 11.30 часа в сряда децата от театралното студио към театъра ще представят спектакъла “Тримата братя и златната дюля”.

По повод юбилейните годишнини, на които е посветено тазгодишното издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” организаторите на форума са подготвили юбилейни керамични плакети и значки изработени от приложниците Ваня и Румен Богданови.

Журито на фестивала е в съствав - председател театроведът проф. д-р Камелия Николова и членове писателят Георги Господинов, актьорът Йосиф Сърчаджиев, режисьорът Стайко Мурджев и сценографката Огняна Серафимова.

В рамките на програмата на театралния форум на 12 май писателят Георги Господинов ще се срещне със студенти от Шуменския университет. Втората дискусия с твореца е предвидена също в четвъртък от 17.30 часа в камерната зала на ДКТ "Васил Друмев".

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама