Студентите юристи и медици остават без евростипендии

17:09, 09 май 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентите по право и медицина няма да имат право да получават европейски стипендии за успех. Те ще могат да кандидатстват само за стипендии за специални постижения в съответната област.

Новият проект "Студентски стипендии - фаза I" предвижда стипендии за успех да получават само студенти в специалности от т. нар. приоритетни професионални направления, в които правото и медицината не попадат.

Кандидатстването за студентски стипендии за летния семестър, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, започва от утре, 10 май, и ще приключи на 30 май т. г., съобщи министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

По думите й чрез предоставяне на стипендии за успех ще се стимулира обучението в 32 приоритетни професионални направления, в които има дефицит на кадри за икономиката. Целта е тези специалности да станат по-привлекателни, а следването в тях – по-достъпно и качествено.

Месечните стипендии за успех ще са по 120 лв., средствата за тях са за 151 500 стипендии на обща стойност малко над 18 млн. лв. Тъй като някои студенти ще взимат стипендия за целия семестър, а на други им остават няколко месеца до завършването, не е възможно да се изчисли точният брой на студентите, които ще получат стипендии, обясни вицепремиерът.

Вторият вид стипендии за постижения е за всички професионални направления. Те са за студенти, показали специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта. За тези стипендии са предвидени малко над 6 млн. лв. или 30 300 еднократни стипендии по 200 лева. Всеки студент има право да кандидатства в рамките на един семестър най-много за 3 стипендии за специални постижения или за сумата от 600 лв. 

За стипендиите ще се кандидатства и онлайн на адрес http//eurostipendii.mfn.bg. Класирането ще е на 21 юни, а парите ще бъдат преведени до 15 юли 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама