Станишев: Дължа извинение на протестиращите, че избрахме Пеевски за шеф на ДАНС

17:28, 09 май 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дължа извинение на хората, които искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г. срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това казва бившият лидер на БСП Сергей Станишев пред списание "Биограф", цитиран от „Дневник“.

„Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение. Най-голямата ми политическа грешка бе, че тогава, през 2013 г., допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение - избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили“, заявява Станишев.

„Всички знаем много добре, че тези граждански протести доста бързо бяха "обяздени" политически, че бяха тежко финансирани от ГЕРБ и от други субекти, за да се постигнат съвсем други цели. Именно затова и много хора продължиха да ни подкрепят срещу перспективата да се върне на власт ГЕРБ. Днес се питам къде са "умните" и "красивите", когато правителството взе 16 милиарда дълг? Защо не протестират, не обграждат парламента", коментира още Станишев.

Председателят на европейските социалисти обяви, че правителството на Пламен Орешарски не е паднало заради протестите. Според него те са били преодолени и работата на кабинета е започнала да дава резултатите в „една безумно изкривена обществена среда на омраза".

По думите му правителството на Орешарски е било свалено от Лютви Местан, защото е имал задкулисна договрка с ГЕРБ. „ Той очевидно се бе договорил зад гърба ни. Планът беше - пада кабинетът на Орешарски, предсрочни избори и те с ГЕРБ правят правителство. Но тази сметка се оказа крива. ДПС плати много тежка цена за тази грешка и заблуда на г-н Местан и на неговите конструкции", обяснява Станишев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама