Бойко Атанасов е подслушван незаконно, установиха от контрола на СРС-тата

17:56, 09 май 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Следователят Бойко Атанасов, който направи разкритията, че в столичното следствие има шпицкоманда от магистрати използвана за натиск, е бил подслушван незаконно. Това става ясно от справка на Националното Бюро за Контрол на СРС, която той е поискал, съобщава „Биволъ“. Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е уведомил главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет за нарушението.



„Учудващо е, че липсват данни, които да сочат съпричастност към разследвани престъпления в искането за контролирането ми със СРС. Това означава, че просто е направено искане да бъда следен, да бъда слушан, да бъдат следени моите близки. Всички хора, с които контактувам, моите приятели, обкръжението ми от колегите. Целта е била на мен да ми се навреди“, коментира Бойко Атанасов.

Според отговорът изпратен му от Бюрото за контрол на СРС-тата Атанасов е бил подслушване без срещу него да има данни сочещи съпричастността му към престъпление. Установено е и, че разрешението за СРС е дадено от окръжен съдия, а не от председателя на Софийски градски съд, както трябва да бъде в случая.

По думите на Атанасов по-зловещото нарушение от това, че е бил подслушван е, че Софийският окръжен съд е дал разрешение за използване на СРС и е нарушил правата за подсъдността. „Шокиран съм от безобразното отношение на прокуратурата, в която работя и аз", допълва Бойко Атанасов.

Потърсен за коментар членът на ВСС от съдийската колегия Калин Калпакчиев коментира, че очевидно става дума за нарушение на Закона за СРС, тъй като Атанасов е магистрат и разрешението за СРС трябва да бъде дадено от председателя на СГС или оправомощен от него зам.-председател. Калпакчиев припомня, че заради същите нарушения в момента е подсъдима бившата шефка на СГС Владимира Янева.

След направените от Атанасов разкрития през февруари, главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да провери изнесената от следователя информация. Проверката продължава и към този момент без да е установено нищо конкретно.

По думите на Бойко Атанасов специална “шпицкоманда” от 6-7 следователи от столичното следствие, лично контролирана от главния прокурор Сотир Цацаров, поема всички важни дела за икономическа и политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта - служители на МВР, министри и депутати. Също така тази шпицкоманда е завеждала досъдебни производства срещу лица на висши длъжности, които са били оставяни в режим на изчакване, за да бъдат използвани при необходимост за натиск срещу тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама