Даниела Костова сменя Ясен Тодоров начело на Етичната комисия към ВСС

23:11, 09 май 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ясен Тодоров е подал оставка като председател на етичната комисия на Висшия съдебен съвет, като тя е била гласувана. Занапред комисията временно ще се оглавява от Даниела Костова. Това е съобщил Тодоров пред сайтът De Facto Legal, а мотивът му, че иска да избегне всякакви подозрения, че би могъл да влияе на решения, свързани със съдии.

Обяснението за ротацията: след разделянето на ВСС на две колегии етичните казуси на съдиите и прокурорите би трябвало да се разглеждат от отделни ресорни комисии към тях. До избирането им обаче единната комисия по професионална етика на ВСС продължава да работи по заварените преписки.

Още на първото си заседание прокурорската колегия, ръководена от Сотир Цацаров, веднага си избра и етична комисия.  В нея влизат „старите“ стожери на етичността и антикорупцията Ясен Тодоров, Румен Боев, Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева. За това сега всички, включително и заварени, преписки по сигнали, свързани с прокурори и следователи, ще се решават от нея.

Съдийската колегия обаче още няма своя ресорна комисия. И заварените преписки срещу съдии остават в общата комисия, оглавявана досега от Ясен Тодоров. С оставката си той се оттегля от шефското място, но остава неин член. Съдиите в тази комисия са Даниела Костова, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова и Галина Карагьозова. Останалите петима са онези, които са отделени и като етична комисия на прокурорската колегия.

Най-шумната „съдийска“ проверка, останала при мегакомисията е тази за смъртта на Цветан Ценов, на практика прераснала в проверка срещу шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов. Пак тук – поне засега – са и жалби на освободени съдебни помощници от СГС (сред които съпругата на Яне Янев) срещу Топалов.

При етичната комисия на прокурорите отива проверката за шпицкомандите в държавното обвинение, започнала след публичните обвинения на следователя Бойко Атанасов. Тя ще излезе със становище по казуса, а колегията, начело със Сотир Цацаров, ще реши верни ли са твърденията на Атанасов и дали трябва да се реагира на тях – с дисциплинарни дела например.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама