Създават приобщаваща среда за деца с увреждания в 16 забавачки в Шуменско

07:05, 10 май 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приобщаваща среда за деца със специфични нужди и увреждания ще бъде създадена в 16 целодневни детски градини в област Шумен. Това съобщиха от УНИЦЕФ-България.

Общо 12 от забавачките са в села от община Върбица, ОДЗ “Светулка” и ОДЗ “Чучулига” в Шумен и по една забавачка в Нови пазар и Велики Преслав. Създаването на приобщаваща среда в тях включва обучение на екипите за работа и грижа за деца със специфични нужди, осигуряване на достъп и адаптиране на средата към потребностите на децата, назначаване на логопеди, психолози, ресурсни учители и възпитатели, работа с родители.

Избраните детски градини се намират в районите на страната, в които УНИЦЕФ работи приоритетно и са идентифицирани като места с най-голям брой уязвими деца, в забавачките вече да има деца със специфични нужди и увреждания, персоналът им да е мотивиран за работа в тази насока, детските градини са избрани в партньорство с регионалните инспекторати по образованието към МОН.

Средствата за създаването на приобщаващата среда в детските заведения са набрани в благотворителна кампания на УНИЦЕФ и bTV и радио N-Joy “Заедно от детската градина“.

През октомври и ноември 2015 г. bTV и УНИЦЕФ България проведоха съвместна застъпническа кампания „Заедно от детската градина“, която целеше промяна на обществените и професионалните нагласи спрямо децата със специфични нужди. Тя завърши с благотворителен концерт-телетон в ефира на bTV и радио N-Joy, който беше подкрепен от близо 100 известни личности и привлече около 16 000 дарители за каузата да се изгради среда, в която децата със специфични нужди да реализират правото си да се образоват, играят, растат и развиват заедно със своите връстници.

В България живеят около 8000 деца, които са настанени в сегрегирани образователни институции или изобщо не посещават детска градина и училище. Те биват отделяни от техните връстници и настанявани само при деца с увреждания или изобщо са лишени от всякакъв достъп до детска градина или училище.

Средногодишно 4 175 са случaите на новорегистрирани деца с увреждания на възраст между 0 и 16 г. за периода 2005 до 2013 г., като броят им расте от 2008 г. насам по данните на Транс Моне.

Около 23 000 деца с увреждания са подпомогнати за периода 2008-2012 г. Данните са на Агенцията за социално подпомагане – но това не обхваща всички случаи в страната.

Около 15 000 от цитираните 23 000 деца са приобщени в масова общообразователна среда – данните са на Центъра за информационно обслужване на образованието.

По данни на МОН в системата на образованието в цялата страна има едва 1062 ресурсни учители, 761 психолози и педагогически съветници, 112 логопеди, 20 слухово-речеви педагози и 8 зрителни педагози. Те са крайно недостатъчни, за да осигурят необходимата подкрепа на всички деца със специфични нужди.

Приобщаваща среда за деца със специфични нужди и увреждания ще бъде създадена в общо 30 детски градини в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама