Поредица от инициативи в Русе по повод Световния ден за движение за здраве

07:15, 10 май 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10 май е Световен ден за движение за здраве. Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите фактори за здравето - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

"Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението" е казал още през XVIII век известният френски лекар Франсоа Тисо.

По данни на Световната здравна организация:

Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6 % от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност. По значимост този фактор отстъпва само на високото артериално налягане (13 % ) и тютюнопушенето (9 %).

Редовната физическа активност влияе благотворно на здравето, категорични са специалистите. Физически активните хора рискуват в по- малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, рак на дебелото черво и млечната жлеза, както и депресия; изложени са на по- малък риск от счупване на шийката на бедрената кост и гръбначните прешлени; поддържат здравословно тегло.

Физическата активност не се свежда до спорт. Под физическа активност се разбира всяко движение, извършвано от скелетните мускули, което изисква разход на енергия. Физическата активност включва спорт, физически упражнения и други действия като игри, работа в къщи и в градината, танци.

По повод отбелязване на Световния ден за движение за здраве РЗИ- Русе организира: Спортни празници на 11 май от 9.30ч. с деца от ЦДГ „Зора“ Русе, 31 май от 10ч. с деца от ЦДГ „Иглика“ Русе и на 31 май от 17ч. с деца от ЦДГ „Пинокио“ Русе на стадион „Дунав”;

Обучителни дейности сред деца и ученици за популяризиране значението на физическата активност, изграждане на навици за спортуване, профилактика на наднорменото тегло, затлъстяването и укрепване на здравето;

Изследване степента на подкожни мазнини и индекс на телесна маса и нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух сред желаещите, съобщават още от РЗИ- Русе;

Разпространение на здравно- образователни материали по темата сред различни групи от населението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама