Арменският парламент обсъжда признаването на Нагорни Карабах

07:21, 10 май 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът на Армения ще проведе извънредно заседание по законопроект за признаване на непризнатата Република Нагорни Карабах.

В края на миналата седмица Ереван одобри законодателна инициатива на депутати от опозицията за признаване на Нагорни Карабах. Проектът на документа беше предложен от депутатите Заруи Постанджян и Хрант Багратян.

В Армения, всяка законодателна инициатива трябва да получи предварително одобрение от страна на правителството.

Според заместник-министъра на външните работи на Армения Шаварш Кочарян, одобрението се дължи на „резултатите от дискусиите между Армения и Нагорни Карабах, базирани на възможното развитие“ на обстановката, „включително и на влияние на външни фактори“.

Насилието в непризната република ескалира през април. Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно за провокиране на военните действия. На 5 април беше постигнато прекратяване на огъня след продължили с дни ожесточени боеве, които доведоха до десетки жертви и от двете страни.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през 1988 г., след като автономният регион с преобладаващо арменско население се опита да се отцепи от Съветската социалистическа република Азербайджан. Регионът обяви независимост, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., предизвиквайки война, която продължи до 1994 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама