Борисов ще кърпи коалицията на среща с патриотите, АБВ и Реформаторския блок

07:25, 10 май 16 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с парламентарно представените политически партии, подкрепящи правителството – Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Срещата ще се проведе в сградата на Народното събрание от 10.00 ч. На нея ще бъде обсъдено наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените в Изборния кодекс. С тях се намали броят на избирателни секции в страните извън Европейския съюз. Поправките бяха по предложение на Патриотичния фронт, които обявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако то отстъпи от първоначално приетите правила.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов настояват да се ограничи броят на секциите в Турция, където според тях се нарушават правилата на изборния процес.

Държавният глава мотивира налагането на вето с аргумента, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение в зависимост от място на пребиваване в чужбина.

Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите, живеещи зад граница.

В 13.00 ч. партията на Георги Първанов ще даде пресконференция в централата си на ул. "Врабча" 23. На нея се очаква да бъде обявена официалната позиция на АБВ относно наложеното вето от президента. Ще участват цялото висше ръководство на партията, като обявената темата ще бъде "Актуални политически въпроси в светлината на предстоящия конгрес на ПП АБВ".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама