Повишените данъци в Гърция ще оскъпят пътуването на българите до Солун, твърди Румен Гълъбинов

08:08, 10 май 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голяма част от фирмите в Гърция са регистрирани в България, за да плащат по-ниски данъци. Това го наблюдаваме през последните 3 години, като не се очаква тенденцията да се промени заради приетите реформи.

Това обяви пред София Topnovini.bg икономистът Румен Гълъбинов. Коментарът му е във връзка с приетите реформи в пенсионната и данъчната система на южната ни съседка. Те предвиждат намаляване на обезпечителния дял на пенсиите, постепенната ликвидация на професионалните пенсионни фондове, повишаването на ДДС, въвеждане на акцизи върху тютюна, бензина, дизела, природния газ, а също така и данък върху телевизията и интернета. Повишават се данъците върху малките и средните предприятия. Въвеждат се и данъци върху кафето, електронните цигари и нощувките на туристи в хотели с повече от две звезди.   

Според Гълъбинов решението на кризата е Гърция да заложи на спасителните пояса, които могат да изтеглят икономиката ѝ. По думите му единият сектор, който може да помогне е корабостроенето и корабоплаването, където южната ни съседка притежава най-много танкери в света, плаващи под нейния флаг. Те са над 3000, а самият сектор работи при по-специални условия.

Икономистът допълни, че другият голям бизнес е транспортът. В Гърция ще се въведе тол такса за българите, които пътуват по магистралата до Солун, като се очаква цените за движение по магистралите да скочат и в останалата част на страната.

Той не очаква туристическите услуги да поскъпнат, а новите акцизи върху интернета и комуникациите няма да се отрази на крайните потребители. 

„В момента Гърция наказва собственото си население, като се опитва да му обясни, че е нужно да внася повече приходи в хазната, за да може да поиска още средства от ЕС“, обясни експертът.

Според него положението на Атина е трудно, защото преразпределя голяма част от брутния си вътрешен продукт.

„Трябва да е обратното и се налага да бъде започната приватизация и по-мащабно концесиониране. Така държавата ще излезе от реалната икономика и ще се усети по-силно ефектът от по-високите бюджетни приходи. Иначе ще си остане едно напразно усилие, което ще доведе до радикализация на ситуацията“, каза още Румен Гълъбинов. 

Според него всички мерки, които взима правителството на Алексис Ципрас, целят да увеличат приходите в държавния бюджет на Гърция. Целта е да се продължат преговорите с кредиторите и временно да се погасява част от задълженията на държавата.

Мигрантският натиск пък допълнително насаждал напрежение сред гърците, които си казвали, че сега ще трябва да внасят повече пари, а в същото време да плащат и за чужденците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама