"Албена" води класацията на най-големите хотелиери по родното Черноморие

08:08, 10 май 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След десетилетия на бясно строителство по българското Черноморие започва смяна на поколенията. Част от големите бивши държавни комплекси, приватизирани (често съмнително) в годините на прехода, постепенно губят блясъка си. Някои от тях заложиха в по-голяма степен на апарт хотелите вместо на чисто хотелиерския бизнес и сериозните инвестиции в него, съобщава „Капитал“.

Основните 15 големи хотелиери по морето са класирани на база броя на хотелските стаи (включително и апартаменти), които управляват. В топ 15 има както добре познати лица от прехода, така и такива, които са разгърнали бизнеса си по-незабележимо и последователно. Класацията показва генезиса на бизнеса им и последващото му развитие през годините. Между новите гиганти има няколко общи неща. Всичките играят по правилата на големите туроператори и предлагат продукта, който се търси от средния европеец или руснак. T.e. all-inclusive, който се стреми да се конкурира с този в Турция или Испания, а предимството е в по-ниската цена. Всички в лидерската редица, на база оценки от страна на туроператори, или работят под чужд известен бранд, или се опитват да налагат свой собствен, развивайки вериги от хотели. Настоящата ситуация обаче е трудна. Големите инвестиции на туроператорите останаха в миналото и сега подобни партньорства с хотелиерите са по-скоро рядкост. Това означава, че реновирането на базата ще зависи основно от финансовите мускули на собствениците на активите.Безспорно най-голям с 6699 стаи е курортът Албена, но с уговорката, че това е акционерно дружество с много собственици. За разлика от останалите морски курорти "Албена" беше приватизирана в цялост. Мажоритарен собственик на "Албена" е "Албена холдинг", значителен дял има и "Албена инвест холдинг", а те се контролират от изпълнителния директор на курорта Красимир Станев. Независими акционери са няколко пенсионни фонда и физически лица. След приватизацията курортът беше по-скоро нискокатегориен. През 2008 г. в Албена беше открит 5-звездният хотел "Фламинго гранд", който към момента е единствен в тази категория. На сайта на компанията освен 5-звездния има още 10 хотела 4 звезди, 18 хотела 3 звезди и 5 хотела 2 звезди. През тази зима един от хотелите в комплекса е бил съборен, за да бъде реновиран, като компанията ще обсъжда инвестициите си за 2017 г. Освен едноименния ваканционен комплекс "Албена" АД контролира още и ваканционното селище край Каварна "Бялата лагуна", както и "ММЦ Приморско". "Бялата лагуна" е четиризвезден комплекс (260 стаи) и заработи през миналото лято. Инвестицията е над 40 млн. лв. Партньорът е Thomas Cook Scandinavia. "Албена" е собственик и на "ММЦ Приморско" (652 стаи).

Така всъщност „Албена” АД с изпълнителен директор Красимир Станев контролира 7611 стаи по морето. Само активите на „Албена” АД са 503,5 млн. лева, а реализираните приходи са 81,5 млн. лева. „Бялата лагуна” е с приходи от 1,2 млн. лева и активи 55,7 млн. лева. ММЦ „Приморско” отчита приходи от 3,9 млн. лева и активи 41 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама