"Виртуози на цигулката" гостуваха в Балабановата къща в Пловдив

08:33, 10 май 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концертът "Виртуози на цигулката", организиран от Общински Институт "Старинен Пловдив" се състоя в Балабановата къща. Студенти от класа по цигулка на проф. Марио Хосен изпълниха  произведения от Паганини, Виенявски, Равел, Чайковски и Сен – Санс. Всички младежи са лауреати от български и международни конкурси.

В Балабановата къща младите солисти Зорница Иларионова, Александър Зайранов, Мартин Зайранов, Ралица Богданова и Кристина Хинова зарадваха ценителите на това изкуство, а на първия ред стоеше техният преподавател проф. Марио Хосен. "Радвам се, че точно на празника на Европа – 9-ти май, мога да гостувам с моите възпитаници в родния ми град. Особено силна е връзката, че границите постепенно стават едно символно понятие в Обединена Европа. Тази музикална програма ще се изпълни в залата в Братислава на 17-ти май, а на 18-ти май-в залата на Виенския музикален университет", каза Хосен пред пловдивската публика.

Проф. д-р Марио Хосен е световнопризнат български цигулар, наричан "българския Паганини". Роден е в Пловдив, но живее във Виена и пътува по света като концертиращ артист и гост професор. Музикантът е концертирал в над 30 държави, бил е солист на оркестъра на Миланската скала, Радио-симфоничния оркестър на Прага, Симфоничния оркестър на Осака. Той свири със своята безценна цигулка Гуаданини, която му е предоставена му от Австрийската национална банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама