Кабинетът отваря нови 300 набора от данни

10:14, 10 май 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
300 нови набора от данни предстои да бъдат отворени на портала opendata.government.bg, съобщи на конференцията „Данни канят – една година по-късно“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя отчете, че 10 месеца след първата подобна сбирка са отворени 75 нови масива от данни. „Големият факт не е в цифрата, а в обхвата, който даваме за отвореност на управлението“, обясни тя. Допълни, че най-голяма задача, която предстои, е как повече хора да ползват тази информация.

България вече е в челните места по отношение към отворените данни, похвали се тя и допълни, че днес новата голяма задача е как повече хора да ползват тази информация, както и автоматизиране на предоставяне на данните.

Началникът на кабинета на министъра Атон Герунов допълни, че към края на миналата година са отворени 147 масива, а илюстрира ползата от данните с интерактивна карта “Динамика на престъпността“ от 2001 до 2014 г. През 2014 и 2015 престърността намалява, а разкриваемостта расте. 

Според него очакваните ползи от отварянето на данните до 2020 г. ще са 300 млн. лв., както и разкриването на 1000 нови работни места. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама