Ветко Арабаджиев и Георги Гергов в топ 15 на най-големите хотелиери по морето

10:27, 10 май 16 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивските бизнесмени Ветко Арабаджиев и Георги Гергов са в топ 15 на най-големите морски хотелиери, пише capital.bg.

Основните 15 големи хотелиери по морето са класирани на база броя на хотелските стаи (включително и апартаменти), които управляват. В топ 15 има както добре познати лица от прехода, така и такива, които са разгърнали бизнеса си по-незабележимо и последователно. Класацията показва генезиса на бизнеса им и последващото му развитие през годините.

Между новите гиганти има няколко общи неща. Всичките играят по правилата на големите туроператори и предлагат продукта, който се търси от средния европеец или руснак. T.e. all-inclusive, който се стреми да се конкурира с този в Турция или Испания, а предимството е в по-ниската цена. Всички в лидерската редица, на база оценки от страна на туроператори, или работят под чужд известен бранд, или се опитват да налагат свой собствен, развивайки вериги от хотели.

В класацията на capital.bg на второ място е Ветко Арабаджиев и свързаната с него група от дружества "Виктория груп". Пловдивчанинът е безпорно един от най-големите хотелиери с 3155 стаи. Ветко започва като съдружник с империята на Илия Павлов "Мултигруп" в Пловдивския "Захарен комбинат - Кристал". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирано на "Елените", като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда Ветко Арабаджиев през 2002 г. успява да се споразумее със спечелилото РМД "Елените инвест" и да влезе в курорта.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" на Слънчев бряг. Там той контролира още и петзвездния "Виктория палас". Към хотелиерския бизнес на Ветко Арабаджиев се прибавят и петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив. В края на 2014 г. столичният "Кемпински хотел Зографски" стана собственост на свързаната с Ветко Арабаджиев "Виктория груп ВМ", в която едноличен собственик е "Океанос консултантс лимитед", регистрирана на Вирджинските острови. Активите на компанията са 85 млн. лв.

Преди години той придоби и софийския "Амбасадор", но сградата е съборена и строителство на нов обект не е предприето. Справка в Имотния регистър показва, че в края на април тази година е учредена договорна ипотека между дружеството, собственик на "Кемпински Маринела" и Българо-американска кредитна банка. Заложеният имот е именно хотелът. През други, свързани с Арабаджиев компании, пък са ипотекирани хотел "Роял парк" и други имоти в Елените и хотел "Чайка ризорт" в Слънчев бряг по кредити от Общинска банка и Инвестбанк. Залог върху цялото търговско предприятие, собственик на столичния хотел и няколко компании с морски обекти, е учреден по кредита към Инвестбанк. От туристическия бранш коментират, че макар активите на Арабаджиев да са сериозни, в курорта "Елените" има проблеми - от липса на инвестиции, през мениджмънт до качеството на обслужването.

Друг силен герой на прехода и приватизацията - Георги Гергов, заема почетното 15-о място. Той прохожда в животновъдството. В края на 1999 г. Гергов приватизира 55% от капитала на курорта "Слънчев ден" срещу 8 млн. лв. Купувач бе фирмата "Ем Ем консулт". Финансирането на сделката стана чрез заем от Росексимбанк, която по това време е собственост на кумеца на Гергов Емил Кюлев. По-късно курортът мина изцяло под контрола на пловдивския бизнесмен.

Мажоритарен акционер в "Слънчев ден" е дружеството "Съни тур", където едноличен собственик е Георги Гергов. Години след приватизацията нещата в курорта не изглеждат толкова слънчеви. През пролетта на миналата година "Слънчев ден" влезе в полезрението на медиите, след като там се срути хотелът "Вероника". При инцидента загинаха четирима работници. После стана ясно, че до това се е стигнало след няколко груби нарушения. За обекта разрешителното е предвиждало реконструкция, а не събаряне.

Дейността е трябвало да стане с машини, а не с хора. Работещите на обекта не са имали договори и са били там въпреки разпореждането за спиране на разрушаването. Като цяло от 1260 легла хотелският бизнес на Гергов на морето се е свил наполовина до 332 стаи. Към момента на приватизационната сделка комплексът разполага с четири хотела - "Палас", "Марина", "Мираж" и въпросния "Вероника". Сега работят само два от хотелите - "Палас" (145 стаи) и "Марина" (187 стаи), като според представители на пазара накрая щял да остане само "Палас".

На мястото на останалите два трябва да се появят апарт комплекси, от които има по-бърза възвръщаемост на инвестициите. От мениджмънта на компанията обясниха, че те са на етап груб строеж и би трябвало да са готови на 30 май догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама