В Русе обсъждат "План за инвестиции в Европа"

10:34, 10 май 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Гранд хотел "Рига" бе открита конференция на тема "План за инвестиции в Европа", на която ще бъдат представени и обсъдени нови и амбициозни начини за насърчаване на инвестициите. Събитието бе открито от Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, зам.-кмета на Община Русе д-р Страхил Карапчански, и зам.-областния управител Станимир Станчев. 

Огнян Златев обърна внимание на перспективите и предизвикателствата пред българските компании, като наблегна на факта, че въпреки подходящите условия за развитие на бизнес, предприемачеството е доста скромно за страната. По думите му, съществуват множество възможности за финансиране, както и голямо количество наличен капитал в банките, но въпреки това публично-частните партньорства са рядкост, и конференции като тази са много важни за да бъде въвлечен бизнеса в подобни начинания. 

Станимир Станчев също обърна внимание на трудностите пред българския бизнес, както и към липсата на активност сред фирмите. Той призова за подобряване инвестиционната култура на частния сектор от една страна, и обръщане на повече внимание на това което бизнесът има да каже от друга. Станчев отбеляза и специфичните трудности пред Русенския регион - предимно демографски, на които може да се противодейства превантивно с програми като обсъжданата днес. В същото време бяха изтъкнати ползите от реномирано висше учебно заведение каквото е Русенския университет, който може да изиграе съществена роля в подобряване на бизнес климата.

Д-р Карапчански отбеляза факта, че за добро или за лошо в момента голяма част от българските общини са зависими от европейските фондове, като около 80% от тях разчитат на европейско финансиране. Това обаче може да се разглежда и като предимство, тъй като общините имат възможност да реализират проекти, които биха били невъзможни само със собствени средства. За пример бе дадена идеята за развитие на летище "Русе", което се е превърнало в приоритет за местната власт. 

В хода на конференцията ще бъдат представени методи за финансиране инфраструктурни и иновационни проекти, Европейски портал за инвестиционни проекти, EIAH, и възможности за финансирането на малки и средни предприятия.

Сред дискутираните теми ще бъдат възможността за кандидатстване, както и условията за финансиране на малки и средни предприятия. В събитието ще вземат участие и лектори от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, български финансови институции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама