Златев и Стойков – сред най-маститите хотелиери по Южното Черноморие

10:42, 10 май 16 / Любопитно 25 3498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев и пернишкият бизнесмен Людмил Стойков са сред най-големите хотелиери по Южното Черноморие. Имената им са обявени в класацията Топ 15 на capital.bg. Подредбата е направена на база брой стаи по морето.

Валентин Златев се нарежда на четвърта позиция в подреждането с 1700 стаи. Хотелиерският бизнес на Златев е концентриран в компанията "Тера тур сервиз", където управител е баща му Васил Златев. Едноличен собственик на компанията е "Агрохолд". Хотелите на Златев са под бранда RIU.

Морският хотелски бизнес започва преди около 15 години. През 2002 г. на мястото на старата почивна база на строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios beach, като през 2003 г. е брандиран с марката RIU. Пак в Обзор Златев има и още един нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг. До пролетта на миналата година Златев разполага с 1100 стаи. От сезон 2015 г. те нараснаха на 1700, след като беше открита една от най-големите инвестиции в туризма в последните години - RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг след инвестиция за 100 млн. лв. на "Тера тур сервиз", като приходите за 2015 г. от новия гигант са около 12 млн. лв. Голямата испанска верига RIU е част от европейския туроператор TUI, като той има финансово участие при реновирането на RIU Helios Beach в Обзор и при последната мащабна инвестиция в Свети Влас. Там проектът предвижда разширение на комплекса с още два обекта - единият пет звезди, но кога и какво ще се строи ще зависи много от намерението на туроператорите и от ситуацията в международен и във вътрешнодържавен план.

На седма позиция в Топ 15 се нарежда наследството на вече покойния бивш председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. "Слънчев бряг хотел холдингс" е акционерно дружество, управляващо 5 хотела (4- и 3-звездни) и един апарт хотел на Слънчев бряг, или общо 1374 стаи. Акционери в компанията са Ивелина Янкова, Пейко Янков, Регина Янкова и Йордан Йорданов.

Историята обаче започва с Димитър Янков. По-известният просто като Митьо Янков беше първият приватизатор в Слънчев бряг. Няколко сделки го превърнаха в крупен собственик в курорта, а впоследствие той стана и председател на Общинския съвет в Несебър. Той започва като пиколо в средата на 60-те години. Демокрацията го заварва като барман в собствена каравана в Слънчев бряг. Жени се за германка. Фирмата, с която той пробива, е "Рюген". През 1991 г. прави опит да приватизира криминално 18 от най-апетитните хотели в курорта заедно със Соломон Анжел, но безуспешен. През 1994 г. купува хотел "Хризантема", а по-късно и хотелите "Бургас", "Несебър", Созопол" и "Тракия". От един от хотелите му е изстрелян куршумът, убил боса на ВИС Георги Илиев, докато седи в заведението си "Буда бар" през 2005 г. През пролетта на 2007 г. в Бургас Янков беше застрелян от упор в джипа си "Порше Кайен" със 7 куршума, няколко часа след като Бургаският апелативен съд потвърди оставането в ареста на Димитър Желязков-Очите. Версиите около убийството му бяха много. Сега холдингът от хотели и казина се управлява от съдружника му през годините Йордан Йорданов - Данчо Паркета и от сина на Янков - Пейко.

Осмата място в класацията заема бизнесменът Людмил Стойков с курорта „Дюни“. Роденият през 1963 г. в Перник предприемач е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия със скрап. През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник.

През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". Към момента то включва 4 хотела (два от които петзвездни на брега на морето) и вилно селище, или общо 1297 стаи. Собственоста отдавна преминава към офшорни компании. Според списъка на акционерите, присъствали на последното общо събрание, регистрираното на Сейшелските острови "Класик травел сървисис" има 72% от капитала, а 27% се държат от "Бест травел", регистрирано в Белиз. "Дюни" АД се управлява от Елза Радкова, която според информацията в медиите е близка приятелка на Стойков. Радкова е управител и на "Астория груп", което е еднолична собственост на "Дюни". "Астория груп" е регистрирано в средата на април 2014 г. и е наемател на хотел "Родина". През 2014 г. по информация на "Капитал" столичният хотел стана собственост на Людмил Стойков след оферта от 25 млн. лв., подадена през дружеството "Дюни" на четвъртия поред търг за продажба на хотела.

Тринайсетото място е за мажоритарния собственик на Инвестбанк Петя Славова. Хотелиерството е един от многото сектори, в които тя развива дейност. Това става през акционерното дружество "Феста хотели" АД, където "Феста холдинг" с изпълнителен директор Петя Славова има 47.93% участие. Черноморските комплекси, които управлява дружеството, са с 536 стаи, като хотелските обекти са в Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Кранево и Арапя, като компанията упавлява още и един хотел в София и два хотела на Боровец. В миналото Славова направи опит да развива хотелите си под чужд бранд. Iberostar беше брандирал хотели на "Феста хотели" - един от тях в столицата на булевард "България", а другият - "Феста Панорама" в Несебър. През 2008 г. обаче двете страни развалиха договора помежду си.

На четиринайсета позиция в класацията са Младен Мутафчийски и Младен Михалев-Маджо. След изкупуването на терени в Слънчев бряг се появи техният Helena Resort и хотелите в него Helena Sands и Helena Park. В комплекса има 426 стаи и апартаменти. Собственик на хотелите е "Булимпекс". Младен Мутафчийски влиза в съвета на директорите през 1999 г. След неговата смърт през 2013 г. акционери в "Булимпекс" са Еми Гюлева-Мутафчийска, "Диели 8", собственост на Еми Гюлева-Мутафчийска, Младен Йорданов Михалев - Маджо, "Оройт Щуфтунг", Лихтенщайн и Chimimport Investment & Fertilizer inc. - CIF. На 30 ноември 2015 г. на общо събрание на "Булимпекс" е взето решението да се увеличи капиталът на акционерното дружество от 7 на 14 млн. лв. по предложение на акционера Младен Михалев-Маджо. Според представители на хотелиерския сектор и сега контролът върху хотелския бизнес е основно на Маджо.
Напишете коментар
Коментари: 4
1 Ambinia 17:43, 20 мар 23

what is clomiphene With the advances in DCS and DCR, an improved understanding of intra abdominal hypertension IAH and abdominal compartment syndrome ACS has evolved 141

2 NwFzLritM 03:38, 21 фев 24

ps bro i would just come up with a new idenity all together online indian propecia

3 Bragree 01:03, 03 мар 24

cialis online ordering Promise of course, I never thought that there are such powerful practitioners in the mortal world

4 Smeleadly 03:59, 22 апр 24

priligy for sale Zhao Ling is eyes narrowed, and does alcohol lead to high blood pressure then he does mucinex cause high blood pressure punched him

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама