Създават маршрут „Старият Бургас” по идея на Реформаторския блок

11:09, 10 май 16 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От това лято градът ще завладява родни и чужди туристи с маршрута „Старият Бургас”, който ще разкрие пред погледите им емблематични сгради от средата на XX в. Част от тях бяха представени навръх 9-ти май при откриването на изложбата „Класическият Бургас”. Инициативата, чийто идеен автор е изследователят Митко Иванов и зад която стоят депутатът от Реформаторския блок в Европейския парламент Светослав Малинов, народният  представител в 43-то НС Костадин Марков и общинските съветници д-р Георги Митев, Тошко Иванов и Станимир Апостолов, срещна пълната подкрепа на институциите. С нея се ангажираха Община Бургас, Областна администрация и Пристанище Бургас.

„Ние поехме този ангажимент по време на предизборната си кампания. Ще се радваме  Община Бургас и Пристанище Бургас да бъдат наши партньори в реализирането на проекта. Чрез „Стария Бургас” градът ще даде нов тласък на културния туризъм, а пасажерите от круизните кораби, които се отправят на екскурзии до Созопол и Несебър, ще знаят, че могат да  прекарат няколко магични часа и в сърцето на Бургас”, каза Тошко Иванов. В основата на пешеходния маршрут са Пристанище Бургас, Митницата, ЖП гарата, хотел „Булевард“, хотел  „Империал“; сградата на БНБ (днес НАП); Безистенът, домът на Йови Воденичаров; катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ и Френският девически пансион „Св. Йосиф“.

„Поемам ангажимент и още това лято ще помогнем за отпечатването на картите с пешеходния маршрут. С помощта на общинско предприятие „Туризъм" ще направим нужното, за да бъдат осигурени и гидове”, каза зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Малко преди това депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков й връчи свидетелство, с което той и колегите му даряват изложбата на Общината.

„Надяваме се „Класическият Бургас” да е първата експозиция, която бургазлии и гостите на града ще могат да видят в музея, който предстои да отвори до Морска гара”, каза Марков.

„Старият Бургас” ще бъде представен и в Европейския парламент. От името на евродепутата Светослав Малинов този ангажимент пое представителят му в морския град Таня Ляпчева. Всъщност всички сгради, създаващи романтичния облик на града, са дело на западноевропейски възпитаници. Това е и причината, поради която представянето на изложбата се състоя на 9-ти май.

„Винаги когато говорим за Стария Бургас, едно име се откроява особено силно. Това е името на италианския архитект Рикардо Тоскани, чието въображение е променило града. Подписът му стои под проектите на редица емблематични сгради – хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Воденичаров и много други. Затова Реформаторският блок предлага да бъде изграден паметник на големия архитект, завещал ни едни от най-красивите сгради”, каза д-р Георги Митев. Той и колегите му ще входират докладна с това предложение на следващо заседание на Общинския съвет, като се надяват да получат подкрепа.

Голямо признание за идеята си организаторите получиха от изпълнителния директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

„Когато първият круизен кораб акостира на Пристанище Бургас, всички пасажери питаха кои са сградите, които трябва да посетят. Новият туристически маршрут ще покаже на гостите на града точно това.  А Пристанище Бургас ще окаже пълно съдействие на инициативата", каза Диян Димов.

Областният управител също поздрави идейния автор Митко Иванов, както и организаторите. Той и Диян Димов получиха архивни фотографии на Търговската палата, където сега се помещава Областна администрация – Бургас, както и на Пристанище Бургас. Последната е запечатала откриването на пристанището от Цар Фердинанд.

Първите, които изминаха маршрута „Старият Бургас”, бяха децата от кръжока по европеистика към Общински детски комплекс. Те споделиха впечатленията си и показаха на бургазлии, че само за час човек може да преоткрие града, в който живее цял живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама