Пепа Деведжиева: Ходим по тънък лед със забраната на бурките

11:37, 10 май 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съветник от РБ Пепа Деведжиева няма да подкрепи предложението на Патриотичния фронт, касаещо забрана на употребата на религиозни символи в Пловдив.

"Патриотичният фронт и ДПС все повече заприличват на скачени съдове. Зад цялата активност на Патриотите прозира желанието да бъде консолидиран националистическият вот, който сега се разпилява между „Атака” и Патриотичния фронт", казва Деведжиева.

"Изначално ми се вижда неуместно всеки Общински съвет да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект - отново от Патриотичния фронт. Ако той бъде приет, забрани така или иначе ще има и тогава общинските съвети може да приемат съответните наредби, ако преценят, че от това има нужда", счита общинският съветник от РБ в Пловдив

"Конкретно за Пловдив забраната за носене на религиозно облекло не е формулирана  прецизно и се говори за аксесоари, покриващи лицето, и религиозни символи, които са в разрез с морала и традициите. Едно бижу кръст или забрадките на нашите баби попадат ли в обхвата на тази забрана? А може би ще бъдат забранени шапките и шаловете през зимата, които също скриват лицето? Единствено мога да подкрепя забрана на носене на бурки, но при точни разяснения какво е "бурка" – въпрос, по който се изказа и Министерството на образованието, като забрани носенето на такова облекло в учебните заведения ", допълва Деведжиева.  

Тя пита когато през 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и тогава тук ще дойдат туристи от цял свят ще се разделят  ли те по религиозен признак. Девеждиева цитира и историята – Франция прие подобни ограничения и мюсюлманите там решиха, че това не е тяхната държава. "Така Франция настрои тези хора срещу себе си и всички знаем какво последва през ноември м. г", завършва Пепа Деведжиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама