Президентът ще посети Шумен по повод 160 години читалищно дело в България

11:38, 10 май 16 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев ще посети Шумен по повод честванията на 160 години от началото на читалищното дело в България.

На 12 май от 16,00 часа Росен Плевнелиев ще присъства на тържествения концерт в едно от първите читалища в България – “Добри Войноков” в Шумен.

Читалището е основано през 1856 година от видния възрожденец Сава Доброплодни.

Освен годишнината от началото на читалищното дело в България  през 2016 година се отбелязват и 50 години от първото театрално представление в България. На сцената на читалище “Добри Войников” се е изиграла постановката “Михал”.

Двете годишнина ще бъдат отбелязвани през цялата година, съобщи секретарят на читалище “Добри Войников” Детелина Палазова. До есента на територията на цялата община ще се провеждат концерти и различни съпътстващи прояви, с които да се покаже как читалищата успяват да съхраняват българските традиции.

През целия месец май Шумен за поредна година ще покаже защо е бил и е център на българската култура.

До края на месеца в рамките на Майските културни празници в града ще се проведат над 100 прояви.

Празниците стартират утре 11 май, когато е Денят на Шумен. Във всички училища сутринта ще бъда проведен открит урок, в който ще бъде разказано защо това е денят на града ни. Пред сградата на общината от 10,30 часа изявени шуменци ще издигнат флаговете на България Шумен и Европейския съюз. В 11,00 започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен в областта на културата. Празникът ще завърши с концерт на група “Сигнал” и заря.

Също утре официално се откриват Друмевите театрални празници.

На 14 и 15 май Шумен отново става колоритен и цветен с провеждането на 8-ия мажоретен фестивал. Над 500 мажоретки от цялата страна ще се включат в тазгодишното издание на традиционния фестивал. Той ще бъде открит на 14 май от 17,00 часа пред сградата на община Шумен.

На 20 май Шумен ще удостои най-добрите ученици с наградата “Първенец на випуск 2015”. Церемонията ще се състои в зала 363 на община Шумен.

Шумен отново ще отбележи подобаващо и 24 май – денят на българската азбука и славянската писменост.

На 24 май от 9,30 часа в зала “Професор Венета Вичева” ще бъдат връчени наградите на Шумен в сферата на образованието. От 11,00 часа по булевард “Славянски” ще премине празничното шествия, в което ще се включат детски градини, училища, културни институти, граждани.

След това от 12,00 часа на площад “Освобождение” ще се състои концерт с участието на Тримата тенори и квартет “Интро”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама