След дъжд качулка: спешно проверяват кранове в София

11:42, 10 май 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти месец, след като строителен кран падна върху бензиностанция в София, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви, че след внезапни проверки на шест строежа в столицата са спрени два крана. Съставени са и четири акта за административни нарушения.

При инцидента до „София Ленд“ на 14 април пострадаха трима души.

Акцията е свързана с писмо от прокуратурата, а проверките са извършени съвместно с "Икономическа полиция" и Главната инспекция по труда, уточняват от ДАМТН.

Общо са проверени 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

По време на акцията от ДАМТН са установили нерегистрирани товарозахващащи приспособления, което е нарушение на чл. 55, т. 15 от Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения. Освен това е бил сключен договор за поддържане на съоръжения с повишена опасност с фирма, заличена от регистъра на ДАМТН.

Други нарушения са липса на сменен дневник и липса на дневник с проверки на товарозахващащи приспособления. 

Проверките на ДАМТН ще продължат, уверяват от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама