Три опита за телефонни измами за 30 минути в Шуменско

11:56, 10 май 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнали за три опита за телефонни измами са получени в Областната дирекция на МВР-Шумен в рамките само на 30 минути, съобщиха от полицията.

В единия от случаите измамници позвънили на домашен телефон на мъж, на когото съобщили, че майка му е пострадала при токов удар и са необходими пари за лечение. В другите два случая измамниците са се представили за служители на електроразпределително дружество. Под предлог, че си актуализират информацията поискали данни за собственика на партидата и адрес.

В единия случай предложили на мъжа да си плати на място сметката за потребената енергия. Предположенията са, че ако измамниците не успеят да въведат в заблуда хората по телефона, умело ще използват информацията, която са получили по време на обаждането и ще вкарат в обръщение някой от познатите вече други сценарии /-пострадал близък, виновен участник в катастрофа, доставка на пратка, изгодна сделка за климатици и т.н., посочиха от полицията.

Оттам умоляват всички, които получат обаждане от непознат да не предоставят по никакъв начин лични данни, да не съобщават на какъв адрес живеят и да не споменават имена на свои близки и роднини.

От ОД на МВР посочват, че дължимите пари за ел. енергия се плащат само на касите на дружествата и никога в брой на хората, които отчитат потребената енергия или техници, които отстраняват аварии.

"Ако ви се обадят по телефона и ви съобщят за пострадал близък първо направете опит да се свържете с него по телефона. Ако смятате, че ви въвеждат в заблуда се обадете на телефон 112, откъдето ще ви свържат с дежурния в полицията, който е готов да ви съдейства и да ви помогне със съвет", призовават от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама