Неочаквани комбинации на вина и мезета опитват пловдивчани в Стария град

12:06, 10 май 16 / Любопитно 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредица от дегустации, сладка кулинарна работилница, изложби, лекции, кино прожекции и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвета по туризъм на фестивала дефиле "Вино и гурме". Второто издание на едно от най-интересните събития за винен туризъм в страната ще се проведе на 14 и 15 май в Стария град.

Очакванията са и тази година производителите да изненадат посетителите с уникални кулинарни изкушения. Сред най-атрактивните предложения на миналогодишното издание бяха охлюви с ориз, жабешки бутчета, шоколад с гъши дроб, съчетани с най-добрите вина.

Идеята на организаторите е да се създаде по-тясна връзка между производителите на кулинарни изкушения и производителите на вино и в същото време да се създаде една нова култура на консумация на виното и да се търси съчетанието между него и храната.

Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на подходящите за сезона вина на 16 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te ще представят своите вина в комбинация с ястията на 8 ресторанта и 3 кетъринг фирми във възрожденската атмосфера на 10 емблематични места в Стария град.

Засилен интерес от страна на ресторантьорите и производителите на вино отчитат организаторите. През 2015 г. в събитието се включиха 12 производители на вино, 4 ресторанта, 3 кетъринг фирми, 3 търговски обекта, а над 5000 души посетиха фестивала. Тази година участниците вече са 32, като се очаква още по-висока посещаемост и в двата дни на дефилето.



Официалното откриване е в петък (13 май) от 18 часа на Римския стадион с концерт "В света на музиката". Духовият оркестър на Пловдив ще зарадва гостите на събитието на незабравимо музикално пътешествие.

Стартът на дегустациите ще бъде даден в събота (14 май) от 12 часа в Стария град на площада пред църква "Света Богородица" от Фолклорния ансамбъл "Тракийска младост". След това дефилето от ценители на българското вино и кухня ще потегли за приятни дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.

На 14 май от 21 часа в ресторант "Филипополис" ще бъдат връчени наградите на експертната комисия за "Най-умело съчетание на вино и храна" на ресторантите и винопроизводителите, спечелили в надпреварата на събитието.

Изкушените от доброто вино и качествената храна ще могат да си купят карнетки с жетони, които ще се продават пред или във всяка къща, където се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Редом с жетоните ще се продават и стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, които миналата година предизвикаха огромен интерес.

Кулинарните изкушения ще се предлагат на цени между 1 и 5 лева на всяка една от локациите.

Организаторите са амбицирани до 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, в събитието да се включат ресторантьорите от целия град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама