Алтернативи за уикенд туризъм представят в Русе

12:19, 10 май 16 / Култура 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12-тото издание на изложението "Уикенд туризъм Русе" - 2016 ще предложи богата програма за русенци и гости на града, като през дните между 12 и 14 май ще бъдат представени разнообразни модули и презентации на открито. Информация за атрактивното изложение предоставиха на пресконференция днес организаторите от Община Русе и фондация "Русе - град на свободния дух". Участие взеха зам.-кметът Даниела Шилкова, директорът на ОП "Русе Арт" Мариян Савов, директорът на дирекция "Култура и образование" в Община Русе Ирена Петрова, директорът на фондация "Русе - град на свободния дух" Елена Минкова и др. 

За пръв път в изложението ще бъде включен нов продукт - "Винен туризъм" и кухня, с което ще бъдат представени нови възможности пред туристическите услуги в региона. В програмата са включени и традиционните вече туристически изложения, туристически анимации в градска среда на открито, дискусии, маркетингови изложения и други. 

Общият брой на всички организации-изложители, занаятчии и демонстрации е 131, в това число и представители от Унгария и Румъния. Русенци и гостите на града ще се запознаят с 69 щанда и 35 занаята.  Изложителите са местни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

Фестивалната програма включва дейности във връзка с организиране на изложбени пространства и сцени на открито, презентиране на продукти на художествени занаяти и изкуства, представяне на туристически анимации, демонстрации и туристически атракции в градска среда. С цел разширяване обхвата на изложението и фестивала е организирано представяне на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня в партньорство с местни винопроизводители. Организирани са кулинарни демонстрации за презентиране на туристически продукти, свързани с традиционна кухня от региона, както и традиционна унгарска кухня.

„Тъй като през 2016-а година Русе е европейски град на спорта, сме предвидили и много спортни атракции – шах на открито, акробатика и други“, заяви Мариан Савов. Той призова русенци на 14 май да почувстват магията на аржентинското танго с открити уроци в залата на Младежкия дом. В рамките на изложението ще бъде представен и филм, посветен на Русе. „В нашия град са се снимали много игрални филми, ще разберете защо Русе е бил избран за тяхна снимачна площадка. Това не е традиционен рекламен филм, а с любопитни факти за града“, каза Калчо Петков. По думите му, ще се подготви и филм за самия фестивал и изложение, който ще бъде излъчен през юни. 

Художникът Валентин Георгиев сподели, че в градинката пред Доходното здание ще има ателиета, които могат да бъдат посещавани и от възрастни, и от деца, тъй като ще се работи с различни техники.

Елена Минкова презентира Второто издание на парада за ретро автомобили, което тази година е част от „Уикенд туризъм“. Той ще се проведе на 14 май и за пръв път ще има участници с мотоциклети. 

На 12 май, от 12 часа, пред Доходното здание, кметът Пламен Стоилов ще открие официално изложението и фестивала, а самото откриване ще бъде излъчвано пряко по БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама