Поредна серия спорове в сагата за блок "Теодора" (снимки + видео)

12:25, 10 май 16 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредна серия спорове в сагата за блок "Теодора" се състоя днес. Причината бе описът на 16 имота в кооперацията от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

Първоначално собствениците, които се оказа, че са закупили ипотекирани жилища от предприемача Явор Блъсков, заявиха, че няма да пречат, надявайки се с пуснати сигнали до Окръжна прокуратура и Областната дирекция на МВР в Русе да спрат действията на съдебния изпълнител. Това обаче не се случи и се наложи полицейски служители да му съдействат.

"След поредната жалба по случая до Окръжна прокуратура - Русе, получихме отговор от окръжния прокурор Георги Георгиев. Той отговаря, че - "Прокуратурата на Република България няма законови правомощия да спира изпълнителните производства. Във връзка с издаването на двата нотариални акта за ипотека на недвижими имоти, се провежда разследване и се събират доказателства за всички доказателства, имащи значение за разкриване на обективната истина". Тези два нотариални акта включват всички апартаменти, магазини, паркоместа, ателиета. Смятаме, че ипотеката подписана от нотариус Албена Александрова е нищожна, като втора по ред ипотека, учредена за обезпечаване на вече обезпеченото по ипотека вземане по същия договор. В случай, че сме сезирали Окръжна прокуратура с молба за извършване на проверка относно изявленията нотариусите в съдържанието на нотариалните актове и в случай, че в момента тече разследване на Окръжна прокуратура, господин Хаджииванов, ако пристъпи към описване и публична продан на моя имот, докато е налице висящо дело относно валидността на ипотечните права на взискателя по двете ипотеки, които ме ангажират и като длъжник в изпълнителното производство, за мен ще настъпят необратими вреди. Поради това моля да бъде спряно изпълнителното производство до произнасяне на съда", разясни един от собствениците на имоти в блок "Теодора" Нели Неделчева.

"Дъщеря ми има апартамент в този блок. Ходи да мие тоалетни и да чисти и на хората мръсотиите в чужбина, за да изкара пари за него. Нотариусът също излъга. Тя изрично зададе въпросът - има ли тежест, а нотариусът отговори с "Не", сподели Бонка Кънчева.

"Ние сме с предварителен договор. Струваше 43 000 евро. Моят син разбра какво става и не плати последните около 3 000 евро. Преди около 3 месеца играхме на търг и купихме наново апартамента за 56 000 лв. Междувременно господин Блъсков ни иска 9 600 лв. наем", сподели Росига Георгиева.

Първоначално бе гарантирано, че няма да има жива верига срещу частния съдебен изпълнител, тъй като част от по-активните от последния подобен случай са били предупредени със съответните протоколи от органите на реда да не възпрепятстват действията им.

Въпреки това мирният протест не мина отново без емоции при пристигането на частния съдебен изпълнител, като хората заявиха, че няма да отворят жилищата си за опис.

"Ние изпълняваме съдебно решение. Следваме закона - нищо повече и нищо по-малко. Когато обаче на един човек направиш компромис, той има това за даденост. Това не може да е вечно. От стотиците имоти в този блок останаха само 16. Другите хора се оправиха. Някои са сключили споразумения с банката, други са ги придобили, има и заличени ипотеки", коментира частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, като добави, че някои от присъстващите протестиращи нямат нищо общо със ситуацията и само правят театър.

Повече вижте във видеото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама