216 лица получиха присъди след обвинение от прокуратурата в Плевен

12:54, 10 май 16 25 179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 216 лица получиха осъдителни присъди или съдебни решения след обвинения от прокуратурата в Плевен, по дела с особен обществен интерес. Това става ясно от националния доклад за дейността на държавното обвинение през миналата 2015 г.

Плевенските прокурори са участвали в наблюдаването на 621 досъдебни производства, новообразуваните за периода са 411, приключените ДП са 479 бр., а решените 472.

През 2015 г. в съда са внесени 270 прокурорски акта, предадени на съд са 290 лица. От магистратите са върнати 14 досъдебни производства, а шестима обвиняеми са получили оправдателни присъди или решения.

От данните се забелязва сериозен спад от 25 на 100, в участието по касационни дела от страна на прокуратурата в Плевен. За 2014 г. обвинителите са взели участие в работата по 469 дела от този тип, а през м. г. в 348.

Интерес предизвиква и предложението на ОП - Плевен, за внасяне на забрана с изрични текстове в закона, за осъществяването на инвестиционни проекти на територията на защитени зони. Целта на промяната е да се избегне субективна преценка, за наличие и липса на значително отрицателно въздействие върху предмета и целите на съответната защитена зона от изпълнението на инвестиционното предложение, както спазване на принципа на предпазливост.

Посочват се и конкретни примери за различие в характера на оценката на въздействие върху околната среда на осъществяване в защитена зона на един и същ инвестиционен проект, възприета от двете инстанции – РИОВС и Басейнова дирекция за управление на водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама