След срещата с Борисов патриотите готови на компромис за Изборния кодекс

12:59, 10 май 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Патриотите дадоха знак, че са готови на компромис по промените в Изборния кодекс след двучасова среща в парламента с премиера Бойко Борисов и представители на партиите, които подкрепят кабинета, предаде репортер на София Topnovini.bg.

От Патриотичния фронт обявиха, че не желаят на "клатят" правителството, но са твърдо против наложеното от президента вето. Разговорите и срещите по темата продължават. Стана ясно, че са готови да приемат редакции на оспорените текстове. 

Росен Плевнелиев върна текстовете, които именно патриотите предложиха и с които се ограничават секциите за гласуване в чужбина. 

Председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов подчерта, че не са склони да гласуват за приемането на ветото и остават на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено. "Но от друга страна обаче чухме доста предложения от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива", добави той. 

Колегата му Красимир Каракачанов добави, че ветото трябва да бъде отхвърлено по две причини - първо, създала се истерия на база на неверни факти и второ, българският президент не пожелал дебат с парламента и наложил ветото. По думите му това не е част от нормален диалог. 

Пред журналисти лидерът на ВМРО заяви, че остава въпросът как колегите от другите две парламентарни групи (ГЕРБ и Реформаторския блок) ще се отнесат към президентското вето и подчерта, че ако то бъде прието и се върне старото положение, за патриотите е неприемливо и няма какво да правят повече в това мнозинство. Все пак Каракачанов изрази надежда, че може да се намери разумният компромис. "Ясно е, че бързата кучка слепи ги ражда. До 15 дни трябва да се гласува ветото", добави още той. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут. "Колегите от ПФ имат своите опасения за националната сигурност и неуредици, които е имало в изборния процес не само в България, но и в чужбина и продължават да настояват да има гаранции. Ние сме "за" прозрачност и чистота на изборите. В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани вследствие на промените в кодекса, са нещо, за което сме гарант и настояваме да бъде приет", подчерта Борисов. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски допълни, че са удовлетворени от дискусията и приемат това, че от ПФ имат своята позиция, която защитават. "Ние от РБ защитаваме своята. Ще продължим преговорите. За мен няма опасение за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с мнозинството", категоричен бе Найден Зеленогорски. 

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че най-важното е, че имат общо разбиране да направят добър закон, който да гарантира правата на избирателите. Тя отчете като грешка, че не е било обяснено предварително, че мотивът не е ограничаване на права, а създаване на по-добри условия за провеждане на избори. "Има заседание на групите на ГЕРБ и РБ. Там ще бъде решено какъв ще бъде вотът, но политическата воля е да направим един добър законопроект", категорична бе Бъчварова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък посочи, че има много възможни хипотези. "Убеден съм, че ще можем да имаме единна позиция и да продължим напред", изрази увереност Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама