Нередовни водомери и огромни загуби на вода в Шумен

13:22, 10 май 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Различни пропуски в работата на ВиК дружеството в Шумен са констатитрали при извършена планова проверка от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Докладът на регулаторът е за 2013 г. и 2014 г. и бе представен от председателят на ОбС Шумен про. Борислав Беджев на съвместно заседание на икономическа и правна комисия.

От информацията, която председателят на ОбС представи пред съветниците, става ясно, че в хода на проверката на КЕВР е установено, че ВиК операторът не е постигнал изискванията за качество на водата и почти половината от подадените количества вода  са със завишени показатели за „мътност”.

Дружеството не е предоставило на КЕВР информация относо предприетите мерки за подобряването на питейната вода, става ясно още от доклада.

ВиК операторът има съществени пропуски при прилагане на Наредбата за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи, свързани с точността на измерването, отчитането и фактурирането на питейната вода.

Беджев отбеляза, че едва 1/6 от водомерите пък отговаряли на изискванията на измервателния закон. Това поставяло под съмнение достоверността на представената информация за подадените водни количества, водния баланс по населени места.

По отношение отчитането и фактурирането на потреблението, в представените фактури за битови потребители, е отбелязана дата на заплащана на задълженията, което значи, че фактурите не се изпращат на потребителите, се казва още в документа.

От ВиК дружеството не е била и доказана постиганатата икономия на вода от рехабилитираните водоброводи.

Този доклад показва дълбоки и системни грешки в управлението на дружеството, каза Беджев и предложи представителят на Община Шумен в Общото събрание на ВиК – Шумен да гласува против оствобождаването на управителят Св. Дамянов от отговорност с мотив, че бавно е реагирал на фактическите обстоятелства, възникнали в дружеството.

Добромир Драев заяви, че такива констатации е имало в няколко доклада досега. Според него пречиствателна станция няма да промени съществено качеството на водата, каквото било твърдението на инж. Дамянов и че основният проблем не е липсата й.

Иван Ламбов допълни, че основната причина за мътноста на водата е заустването на Водно-електрическата централа на яз. „Тича”, което не било направилно правилно. Основният колектор на ВЕЦ-а бил прекалено ниски и при спадане на нивото на язовира се получавала размътване на водата, обясни общинският съветник.

Ламбов отбеляза загубите на вода, който са описани в доклада. Според данните от КЕВР количеството на водата, която е била подадена от язовира са 20 млн. кубика, а тази, която е стигнала до крайния потребител е 12 млн. кубила.

Според изготвения баланс на дружеството за 2014 г. са отчетени 68% загуби или 14 милиона кубика вода. Това е подобряване на ситуацията от 2013 г. с около 10%.

Според Пламен Петков докладът на ДКЕВ не давал основание за промяна на решението на общиоснките съветници, защото в него бил даден 2-месечен срок, в който ВиК-Шумен да отговори на 9-те предписания, издадени от комисията на база доклада.

Дружеството трябва да представи доклади за икономия на водата, подобряване на качестото й, както и за проверки на водомерите.

Ако няма данни за финансови загуби, причинени от мениджмънта, няма защо да не го освободим от отговорност. Ако след 2 месеца КЕВР докаже, че има такива данни, тогава да се търси такава отговорност, предложи адв. Петков.

Проф Добрин Добрев заяви, че положението с ВиК дружеството не е заслуга само на сегашното ръководство, а на всички ръководители досега. Според Добрев досега е имало политическа фигура, заради чийто интерес по проблемите на водата не се е вършело нищо.

На база доклада на КЕВР професор Беджев предложи да се промени решението, което бе гласувано, за освобождаване от отговорност на управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов на предстоящото общо събрание на ВиК – Шумен.

При гласуването обаче гласовете за отмяна на старото решение бяха 2 на 2 и така то остана в сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама