Трима нови съдии встъпиха в длъжност във Варненския апелативен съд

14:33, 10 май 16 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С протокол на Висшия съдебен съвет от април тази година и след проведен конкурс за повишаване в длъжност, от днес Варненският апелативен съд прие официално в състава си трима нови съдии – Ангелина Лазарова и Росица Тончева – в Наказателното отделение, и Георги Йовчев – в Търговското отделение на съда. На тържествената церемония при встъпването си в длъжност те приеха поздравленията за блестящото си представяне на конкурса от председателя на съда Ванухи Аракелян и от колегите им в отделенията. По-късно Ангелина Лазарова, Росица Тончева и Георги Йовчев приеха поздравленията и пожеланията на колегите си от Районния и Окръжния съд във Варна.

Ангелина Лазарова съдия с повече от 23 години служба в само в областта на наказателното право. Първите три години от професионалния й път са в редиците на държавното обвинение. Тя е и първият награден прокурор заради работата си по финансовата пирамида „ТАКО”. Продължава като наказателен съдия първо в Районния съд във Варна, а повече от 14 години е в Наказателното отделение на Варненския окръжен съд. През последните 3 г. е командирован съдия в Апелативния съд във Варна.

Ангелина Лазарова има най-високия ранг в системата - съдия във ВКС. Координатор е в националната мрежа на съдиите. Чрез инструментите на международното правно сътрудничество и с активното й участие са събирани доказателства от съдебни органи в Европа по няколко наказателни дела. Специализира в областта на наказателното право в България, в Европейската академия по право, в Европейския институт по публична администрация, както и в Испания, Франция, Германия, Естония, Люксембург и Румъния. Работила е в няколко международни проекта в областта на наказателното право и международното правно сътрудничество.

От 2015 г. Ангелина Лазарова е новото лице за контакт в Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела. Член е на „Работна група 33” във ВСС, която участва при изготвяне на нормативни актове, свързани с хармонизирането на националното законодателство с европейското.

Щастливо омъжена за друг емблематичен варненски юрист и с едно дете. Пътуват винаги, когато намерят време. Обожават Родопа планина и се радват на добрите си приятели.

Съдия Росица Тончева има малко повече от 19 години юридически стаж. След завършване на юридическото си образование, една година е младши прокурор в Районната прокуратура във Варна, след което става съдия във Варненския районен съд. През 2006 г. постъпва като съдия в наказателното отделение на Варненския окръжен съд, където работи през следващите 10 години. Специализира европейско право в СУ „Св. Климент Охридски”. Участва в практическо и теоретично обучение по проблемите на международноправното сътрудничество в областта на наказателното право в Бон, организирано от Германската фондация за международно правно сътрудничество. Взема участие в програма на Държавния департамент на САЩ по наблюдение на пробационни практики. През 2003 г. участва в работна група по изменение на НК, НПК и ЗИН във връзка с въвеждане на наказанието „пробация”. Съдия Тончева работи активно в създаването и реализирането на множество обучителни проекти за прокурори и съдии. От 2007 г. е член на Комисията по индекс за реформа в българската прокуратура, към Кабинета на Главния прокурор и НИП – София. Има най-високия ранг в съдебната система - съдия във ВКС и ВАС.  През 2015 г. защити дисертация „Модел за ефективно управление на промените в публично-правната сфера в република България” и е доктор на науките в органите на съдебната власт.

Росица Тончева е сред любимите преподаватели на студентите в Правния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”, където вече 4-та година е ментор в майсторския клас по наказателно право. Нейните студенти не само усвояват правни знания и практически умения за юридическата работа, но завоюват престижни места в националните студентски състезания по решаване на казуси. В рамките на проект на Областния съвет на БЧК „Ранни срещи с правото“ в партньорство с Варненския окръжен съд, съдия Тончева създаде казус за провеждане на симулиран съдебен процес с ученици и модел за провеждане на открити дни и дискусии с млади хора. Омъжена, с едно дете.

Съдия Георги Йовчев е завършил Юридическия факултет в СУ „Св.Климент Охридски” и има малко повече от 17 години юридически стаж. От 1998 до 2005 г. е съдия в Районния съд във Варна, а през следващата година постъпва в Търговското отделение на Варненския окръжен съд. Ръководи Фирменото отделение на съда от 2008 г.. Георги Йовчев има най-високия ранг в съдебната система – съдия във ВКС и ВАС.

Специализирал е в областта на търговската несъстоятелност, по проблемите на особените залози, директивата на ЕС за нелоялни търговски практики, по актуалните въпроси на търговското правораздаване. Съдия Йовчев участва в работна група за обсъждане и изготвяне на проект за изменение и допълнение на ЗТР.

Последователен и страстен фен на колоезденето като един от най-ефективните и здравословни начини за придвижване. Тази любов споделят съпругата му и двете му деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама