Жена протестира с ябълки срещу съда в Бургас, била уволнена заради проваления „Южен поток“ (допълнена)

14:41, 10 май 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необичаен протест се състоя в ранния следобед днес в Бургас. Жена изписа с ябълки три имена – Зъбова, Пенева и Ненкова, на площад „Тройката“, точно срещу централния вход на Съдебната палата.

„Причината за това мое решение е отсъден спор в полза на бившия ми работодател за неправомерното ми освобождаване от работа. Трите фамилии са на съдиите, които отсъдиха в негова полза“, каза пред репортер на Topnovini.bg протестиращата Емилия Фотева.

Младата жена е била освободена от компанията „Сайпем С.п.А.“, която беше наета като подизпълнител за строежа на газопровода „Южен поток“. Тя е била една от уволнените над 200 работници, които са освободени след като е станало ясно, че газопроводът няма да се състои. Решила е да съди работодателя, който според нея неправомерно е прекратил нейния трудов договор. Магистратите обаче не са отсъдили в полза на жената.

Ябълките постояха около половин час на площада, след което бяха прибрани в щайги под строгия поглед на пристигналата на място полиция.  

Припомняме, че през лятото на миналата година от „Сайпем С.п.А.“ получиха уведомление за прекратяването на договора от „Саут Стрийм Транспорт Б.В.“, което е дъщерно дружество на руската „Газпром”. Учреденият в България Клон за реализацията на газопровода прекрати дейността си от 7 септември 2015 г. и трудовите договори на всички служители бяха прекратени поради закриване на предприятието. Общо 202 работници бяха освободени - 18 от тях във Варна, а останалите 184 - в Бургас.

По-късно от Бургаския окръжен съд изпратиха своето становище относно „ябълковия“ протест. Оттам уточняват, че производството по делото е било образувано пред Районния съд в града, като Емилия Фотева е поискала да се признае за незаконно уволнението й и да се отмени заповедта на управителя на клона, с която е прекратено трудовото й правоотношение, тя да бъде възстановена на заеманата преди уволнението й във фирмата длъжност – юрисконсулт, също така да й се заплати обезщетение за времето, в което е останала без работа, поради незаконното й уволнение, за период от 6 месеца, в размер на 11 502 лева.

Окръжният съд е счел, че правоотношението не е прекратено преждевременно, тъй като предизвестието за уволнение от 5 август 2015 г. е било връчено на Емилия Фотева на 7 август и самото то има срок от 30 дни от неговото връчване. В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение изрично е заявено, че тя произвежда действия от 7 септември 2015 г. Следователно съдът приема, че прекратяването на правоотношението не е преждевременно. Съдът е отчел също, че предизвестието е връчено след вземане и оповестяване на решението на търговското дружество – майка, регистрирало клона си в България, за пълно прекратяване на оперативната му дейност, заради която е било създадено.

Съдът е приел, позовавайки се на задължителната практика, че няма законово основание да се изисква от търговеца да бъде заличен като правен субект, за да прекрати създадените с работниците му трудово-правни отношения. Съдът приема още, че той може да продължи да съществува като правен субект, упражняващ останалите си дейности, но тогава „закриване на предприятието“ би имало значение на затваряне на всички онези места, на които се осъществява вече прекратената му дейност. В конкретния случай съдът е подчертал, че заличаване на търговеца като субект няма, но всички данни по делото сочат, че той изпълнява взето от създалото го юридическо лице решение за пълно прекратяване на дейността, за която е създаден на територията на Р България. Като доказателство за това съдът е отчел и закриването на офиса и работната площадка на поделението на клона в гр. Бургас и това, че офисът в гр. Варна се намира в същия, макар и неприключил процес на пълно закриване. Така накратко съдът се е обосновал защо е приел за доказани предпоставките за приложението на уволнение по отношение на ищцата Фотева.

Съдът не приема като съответстващи на гарантирания в една правова държава ред действията на Фотева - изписване с ябълки имената на съдебен състав на Окръжния съд, на площада пред Съдебната палата. Решението на БОС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, като към момента касационна жалба от Емилия Фотева все още не е депозирана в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама