Експерти разясниха в Шумен превенцията на киберпрестъпността

14:59, 10 май 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две обучения по темата за информационната сигурност проведоха днес в Шумен експерти от Международната академия за обучение по киберразследвания и ГДБОП.

„Компютърните престъпления напоследък бележат сериозен ръст и техни жертви стават фирми и граждани. Сред най-честите са т.нар. атаки към интернет-банкирането и източването на лични и фирмени сметки”, каза завеждащият сектор „Борба с компютърните престъпления” в ГДБОП Явор Колев пред представители на бизнеса, на държавни институции и студенти и граждани.

По думите му, големи български фирми са понесли щети за над 600 хил. евро от подобни престъпления. Причината е, че в много от компаниите има много ниско ниво на информационна защита, допълни Колев. По темата за превенцията на киберпрестъпността, той уточни, че предстои в новия Наказателен кодекс тези посегателства да бъдат регламентирани така, че да се защитят потребителите в интернет пространството.

Обученията са организирани от Община Шумен и СОУ “Панайот Волов”.

Темата на беседата с учениците бе ”Как да се справим с актуалните заплахи в Интернет пространството”. Младите хора получиха подробна информация  как да използват безопасно мобилните си телефони, социалните мрежи и да сърфират онлайн. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама