АБВ излиза от властта (обновена)

15:02, 10 май 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АБВ излиза от властта. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Румен Петков. Решението обаче ще бъде взето на конгреса на формацията в неделя. Тогава ще гласуват и дали да изтеглят вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин от кабинета. Техен представител в управлението е и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. 

"Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт", обяви Петков.

От АБВ се обидили, че не бяха поканени на консултациите по Изборния кодекс по-рано днес с премиера Бойко Борисов.

"Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси, които са с изключителна степен на важност за българското общество", посочи още Петков. Допълни: "Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика, той е не просто неприемлив, той е вреден. В този Изборен кодекс бяха отхвърлени всички предложения на АБВ, свързани с контрола върху изборите - подсъдността, делегитимацията на изборния процес чрез подписване на протокол,, псочи още той и заключи, че някой има интерес изборите да се правят в такава среда, каквато е през последните години.

Икономистът Емил Кало пък добави, че става дума "за отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим, но това не стана". "Не сме съгласни с начина на водене на политика", обобщи и той. 

При потвърждение на решението за излизане от властта правителството ще има подкрепата на едва 114 депутати, при необходимо мнозинство от 121. Това са депутатите от ГЕРБ, част от Реформаторския блок (от ДСБ вече излязоха в опозиция) и от Патриотичния фронт. Патриотите по-рано на консултациите с премиера дадоха знак, че са готови на компромис по промените в Изборния кодекс, макар да продължават да плашат, че ако предложенията им не бъдат потвърдени, и те ще оттеглят подкрепата си за управлението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама