Близо 40 ретро автомобила ще „превземат“ Русе

15:07, 10 май 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Русе ще бъде домакин на Парад на ретро автомобили, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Това ще стане на 14 май 2016 г., събота, допълват от там.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и се организира от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ като част от събитията на Уикенд туризъм.

Участие в тазгодишното издание до момента са заявили 35 собственици на автомобили и мотоциклети от Русе, Варна, Бургас, София, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград и Кубрат. Колите, които ще могат да се видят на парада, са от почти всички по-известни западни марки. Сред тях има "Мерцедес", "Опел", БМВ, "Рено" и "Фолксваген".

В проявата ще се включат и атрактивни возила като ВАЗ, "Москвич", "Трабант", "Вартбург" и др.

Според утвърдените правила на Международната федерация за старинни автомобили, в подобен тип прояви могат да участват самоходни коли от всички видове на повече от 20 години.

Регистрираните за участие ретро возила са създадени в периода между 1906 – 1986 година.

Програмата предвижда сборният пункт на участниците да е паркинга на магазин „Кауфланд” в квартал „Дружба”. В часовете между 11:30 ч. и 12 часа ретро автомобилите ще дефилират по централните улици на Русе.

След това те ще паркират на общинския паркинг до сградата на НАП, където от 13 часа официално ще бъде даден старт на събитието. Любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли.

Предвиден е конкурс с награди в няколко категории:

Награда на Кмета на Община Русе

Награда на общинска фондация "Русе - град на свободния дух"

Награда на публиката

Най-стар автомобил

Най-добре тунингован автомобил

I място категория до 1940 г.

II място категория до 1940 г.

III място категория до 1940 г.

I място в категория от 1940 до 1960 г.

II място в категория от 1940 до 1960 г.

III място в категория от 1940 до 1960 г.

I място в категория от 1960 до 1986 г.

II място в категория от 1960 до 1986 г.

III място в категория от 1960 до 1986 г.



Победителите ще бъдат определени от пет членно жури, в което ще влязат експерти в областта на автомобилизма от Русе.

За доброто настроение на участниците и гостите ще се погрижат Габриела Йорданова, която е едно от „Лицата на Русе“, таланти от студио за поп и джаз пеене „Икономов”, клуб „Танго“-София. Водещ на проявата ще бъде актрисата Ралица Константинова.

По време на тазгодишния Парад на ретро автомобили в Русе ще се осъществи среща на миналото и бъдещето в автомобилизма, благодарение на специалното участие на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Те ще представят автомобилите на бъдещето. Това са пощенският екологичен автомобил, задвижван от електричество и електромобила, с който отборът на ВУЗ-а ще представи България в състезанието „Шел еко маратон“ в Лондон, Англия през тази година.

Акцент в програмата ще е и кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016”.

По повод предстоящото събитие Община Русе и общинска фондация „Русе – град на свободния дух” отправят молба към жителите на Русе временно да преустановят паркирането на автомобилите си в общинския паркинг до сградата на НАП от 18:00 ч. на 13 май до 18:00 часа на 14 май 2016 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама