Мнозина почетоха Хаджи Димитър в Сливен

15:09, 10 май 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общоградско поклонение по повод 176 години от рождението на Хаджи Димитър се състоя на едноименния площад в Сливен.През 1999 година, с решение на Общинския съвет, 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър.

Кметът Стефан Радев напомни на присъстващите колко важен е 10 май за нас и бъдното поколение: „На днешния ден, преди 176 години, в Сливен е роден Хаджи Димитър – име, превърнало се в един от най-ярките символи на нашия град, на непокорния ни дух и стремежа ни за свобода и справедливост. Със своята чета той се бори за свободата на Родината и дава живота си за своя идеал. Зад паметника на легендарния сливенски войвода е Балканът, който пази спомена за хайдушките сборища и юнашките битки. Този паметник и Синята планина трябва да ни напомнят ежедневно за пътеките и делата на Хаджи Димитър, за отдадения живот, за да се наричаме днес свободен народ, за да държим будно българското си самосъзнание. От нас зависи да продължаваме да пазим днес и за бъдни времена паметта им. Нека не пресъхва нашият интерес към живота и делото на Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Панайот Хитов и всички знайни и незнайни, сливенски хайдути и воеводи, защото Сливен е признателен за саможертвата на героите си”, каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Пред паметника на славния войвода и на сливенските възрожденци на площад "Хаджи Димитър" венци и цветя на признателност поднесоха кметът Радев, народният представител Мария Белова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител, общински съветници, ученици от клубовете „Възрожденци” към сливенските училища, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

На паметника бяха положени цветя от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и от народния представител Иван Славов.

От 1883 година признателните потомци и следовници на войводата организират редовни тържества по повод годишнини от неговото рождение и подвиг. Паметникът на градския площад е издигнат през 1935 година по инициатива на потомци и родственици на войводата. Същата година назовават площада с неговото име.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама