Над 1400 четвъртокласници се явиха на „малките“ матури в област Добрич

16:01, 10 май 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На националното външно оценяване по математика, което се проведе днес в 65 училища в област Добрич, се явиха 1431 четвъртокласници от регистрираните за т.нар. малки матури общо 1472 ученици. Няма констатирани случаи на преписване или други проблеми, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров.  

С НВО днес започва поредицата от традиционни изпити за учениците от четвърти клас, които всяка година се организират през май.

 Останалите дати за националните външни оценявания за четвъртокласниците са: на 12 май - български език и литература, на 13 май - "Човекът и природата", а на 16 май - "Човекът и обществото".

Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата.

Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки, информират от МОН.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика. До 3-4 дни след провеждане на изпитите ще станат ясни резултатите, за които се информират децата и родителите им. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика. Могат да бъдат вписани по преценка на учителя.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама