Десислава Танева: Още 170 хиляди ваксини се очакват срещу заразен нодуларен дерматит

17:35, 10 май 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извършена е ваксинация на всички огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в страната, това заяви пред журналисти днес в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Първата пратка  ваксина дойде още по Великденските празници, когато са били обработени  всички огнища и зоните в периметър от 20 км от тях. Междувременно правителството гласува още на втората седмица близо 15 млн лева за посрещане на разходите за всички мерки за ограничаване  на заболяването, припомни министър Танева. По думите й, за първи път от над 20 години е направено и пръскане  с летателна техника и са облетени над 61 хил дка. Започнало се е  от влажните територии, източник на кръвосмучещи насекоми, едни от  възможните преносители на заразата,  както и територии около речните корита на 4-те реки в Южна България. След това е предприето и пръскане по цялото поречие на река Дунав на наша територия като гранична зона.

Десислава Танева съобщи още, че към 16 май се очакват още  170 хиляди броя ваксини – втора пратка, които ще послужат за пръскане  в новооткритите огнища, продължават наблюденията  в  Благоевградско, Пернишки регион и  Кюстендил. След откриване на заболяването в първите огнища още по великденските празници, когато са били засегнати стада с над 100 крави, сега се наблюдава, че в новооткритите огнища са засегнати малки стада в дребни стопанства и щетата ще е по-малка, надяват се от земеделското министерство.

Танева допълни, че  Македония също обяви 8 огнища, Сърбия дава  подобни данни,  а това налага да се спазват всички .мерки за ограничаване на заболяването. Към вчерашна дата животните, подлежащи на унищожаване са 1188 крави - заболели и контактни с тях, съобщи министър Танева. От вчера едно от огнищата е под селекционен контрол.

В Сливенска област също е планирана ваксинация на 20 км около огнищата на заболяването – това са  населени места от общините Твърдица  и Нова Загора, които ще бъдат третирани с ваксините от новата доставка.

Обезщетенията за всички унищожени животни се изплащат не по-късно от три дни от оформяне на протоколи и  оценка на животните, поясни тя.

Ваксините идват от ЕК, където се  поддържат минимални количества, обясни още министър Танева. Производител на живата ваксина, с която  се ваксинира у нас и Северна Гърция, е от Южна Африка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама